Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (521 words)

Félmaratoni visszaszámlálás: 1

IMG_8890

Verseny előtti utolsó nap. Ideális esetben egy nagy éjszakai alvás után felpolcolt lábakkal kellett volna lazulnom. Helyette kora reggel óta rendezvényt bonyolítottam. A glikogén raktárakat tölteni viszont így is lehet. Na nem spagettivel és pizzával! Elmondom miért.

Az elmúlt napokban részben átalakítottam a táplálkozásomat. Szerdáig a megszokottnál kicsivel kevesebb szénhidrátot ettem, mindezt jól elosztva, hogy a vércukorszintem stabil maradjon. Csütörtök óta pedig visszatértem a napi 180-200 gramm szénhidráthoz, és töltöm a glikogén raktárakat. Csak nem mindegy, hogy  milyen szénhidráttal!

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű CH-t eszel, vagy olyat, ami gyorsan szívódik fel (és ilyen a hagyományos pizza és spagetti), akkor persze megy be szénhidrát a glikogén raktárakba, csak közben épül a zsírszövet is. Ráadásul a hullámzó vércukorszint miatt hullámzik az inzulinszint is, és máris beindult a vércukor hullámvasút. Így a stabil, kiegyensúlyozott teljesítménynek lőttek. A túlzottan termelődő inzulin pedig feleslegben marad a vérben. Pedig ez az egyetlen hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Nekem nem azért kockás a hasam, mert olyan sokat edzek, hanem azért, mert úgy táplálkozom, hogy közben nem termelődik felesleges inzulin, kvázi nem épül a zsírszövet. Mindezt napi 180-200 gramm CH mellett. Viszont van energiám a futáshoz, ellentétben a „low carb” és „no carb” diétákkal.

Az elmúlt napokban egyre kevesebb húst ettem, tegnap és ma már semmit, csak minimális halat. A gabonák mellé viszont több nyers zöldséget. Remélve mindettől, hogy javítani tudok kicsit a tejsavképződés mértékén futás közben.

A koffeint és az alkoholt egy ideje kerülöm, helyette ma már 4 liter vizet ittam meg, ezzel szeretném biztosítani holnapra a megfelelő hidratáltságot. Az utolsó napokban megemeltem az étrendkiegészítők adagját is.

Kicsit macerás ilyenkor, hogy szinte 2 óránként eszem, és gasztronómiai csúcsokra sem igazán jutok fel, de szerencsére a rendezvény étel kínálatában szerepelt a „Mártogatós” nevű cég is, különféle mártogatós krémekkel, és friss zöldség rudakkal, jól kiegészítve a kis hűtőtáskámban magammal hozott füstölt lazacos és humuszos szendvicseimet.

A mai menüm

Reggeli: 2 weetabix kókusz tejjel és borsmenta teával

Tízórai 1:  lazacos szendvics, friss zöldségrudak különféle mártogatós krémekkel

Tízórai 2: Jókenyér teljeskiőrlésű diós párna + zöld tea

Ebéd: lazacos szendvics, friss zöldségrudak különféle mártogatós krémekkel,

Uzsonna: friss málna

Vacsora: húsleves zöldségekkel tészta nélkül, bulgurral töltött cukkini, friss zöldségrudak (gyökérzöldségek, melyekből lassú CH szívódik fel)

Utóvacsora: Nairn’s zabkeksz lesz 

A mai edzésem

Be kellett volna kapcsolnom a lépésszámlálót, hogy megmérjem hány kilométert gyalogoltam ma a rendezvényen. Egy laza átmozgató kocogással biztosan felért. A masszázs hengerem ide is jött velem, és kompressziós szárat viseltem a nadrágom alatt, hogy kíméljem a lábamat amennyire csak lehet.

Regeneráció

  • az elmúlt éjjel 6 órát aludtam – ami nem jó
  • hengereztem
  • este 15 perc mágnesterápiás kezelés a talpamon és a vádlimon
  • illóolajos lazító fürdő a terv lefekvés előtt – ez a mai napért a jutalom

Holnap 32. Wizz Air Budapest Félmaraton.

Szurkoljatok légyszíves !!! 

rajtszam

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "Airmid nyomában" Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

0
Félmaratoni visszaszámlálás: RACE DAY
Félmaratoni visszaszámlálás: 2

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 19. kedd
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép