Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
2 minutes reading time (468 words)

A csúcsteljesítmény eléréséhez valóban elég, ha keményen edzel?

szerkesztett

Van néhány kérdés, ami minden futót foglalkoztat, és mégsem az edzésről szól. Például, hogy mit egyen futás előtt-után, hogyan töltse fel a szervezetét egy hosszabb verseny előtt, és hány napot szánjon erre. Rossz hírem van: ha valóban csúcsteljesítményt szeretnél elérni a kitűzött versenyen, legalább annyi energiát kell fordítanod az életmódodra, mint a futásra. Ezt 2 napból nem úszod meg...

Nézzünk, mely területekre érdemes fokozottan koncentrálni: 

1. A táplálkozás optimalizálása kicsit bonyolultabb, mint hogy egyél zabkását és banánt futás előtt. Eltérő az energiaszükségletünk, ezen belül is a makronutriensek (szénhidrátok, zsírok és fehérjék) bevitelének aránya. Az állóképességi sportolóknál közös az emelkedett a szénhidrát igény, ezt azonban finomítani kell az egyén egészségi állapota szerint. A nehézség ott kezdődik, hogy kevesen vannak tisztában saját egészségi állapotukat illetően, emiatt meglepetésként éri őket, hogy a sok futás ellenére sem fogynak, vagy hogy rendszeresen eléheznek az első óra után. Egy jól beállított étrend mellett viszont van elég energia a futáshoz, stabil teljesítmény, és szükség esetén zsírszövet vesztés is. Az alapelvek pedig könnyen megtanulhatók. 

2. A túledzettség fogalma szintén ismerős. Tudtad, hogy nem csak a sok futástól, edzéstől kerülhet a szervezetünk ilyen állapotba? Egy amatőr sportolót ritkán fenyegeti a veszély, hogy a napi 2-3 edzés heti 7 napon keresztül kimeríti. Ellenben hajnalban kel, gyereket visz iskolába, napi 8-10 órát dolgozik a munkahelyén, késő éjjel fekszik le, és a megfeszített tempó mellé szorítja be a sok órás futóedzéseket. Ez a csomag így egyben már könnyen vezethet mellékvesekéreg kimerüléshez, és annak összes, nem kívánatos hormonális hatásához. A jó hír, hogy átgondolt, rendezett napi rutinnal elkerülhető, ha pedig már kialakult, tudatos életmóddal rendezhető. 

3. Egy futó alvásigénye minden megtett kilométerrel arányosan nő. Mégis általában az alvásra szánt idővel van a legtöbb gond. Emellett az alvásunk minősége ritkán kap megfelelő figyelmet. Melyek azok az előkészületek és praktikák, amelyek a jó alvást segítik elő? A kialvatlanság nem csak a teljesítményünket befolyásolja, hanem komoly egészségügyi problémákhoz, gyakran hormonális elváltozásokhoz is vezethet. 

4. A regenerációt az alvás mellett más eszközökkel is támogathatjuk. Persze, csak ha időt teremtünk rá. A különféle terápiák, természetes eljárások mellett az adaptogén gyógynövények és az étrendkiegészítők is segítenek ebben. Utóbbiak sem csodaszerek, ráadásul vannak köztük dopping listás készítmények is. Hatásukat akkor fejtik ki a legjobban, ha a táplálkozásunk gazdag vitális anyagokban. Egy kis tanulással te is rutint szerezhetsz abban, hogy a futáshoz (is) nélkülözhetetlen vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, rostok, esszenciális zsírsavak, aromaanyagok mely élelmiszerek fogyasztásával pótolhatók. 

A november 15-i szemináriumon, melynek címe „A csúcsteljesítmény számodra is elérhető!” ezeket a témákat fogom kifejteni. További részleteket itt találsz: https://www.airmid.hu/eloadasok.html

 

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

0
Hogyan egyél jóga óra előtt?
A futók alvásigénye minden megtett kilométerrel ar...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 29. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép