Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (504 words)

Természetes vércukorszint csökkentés - Orvosi kecskeruta (Galega officinalis)

14540837611 0bdfccbeab b

Most szombaton előadást tartottam a PCOS Szívügy Alapítvány klubjában a „Természet titkairól nőknek” címmel. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) a közhiedelemmel ellentétben nem egy nőgyógyászati probléma, hanem egy anyagcsere betegség, melynek hátterében az inzulinrezisztencia áll. Az inzulinrezisztencia a szénhidrát anyagcsere betegsége, mely megfelelő életmód hiányában könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé alakulhat át. Az ottani idő rövidsége miatt most itt szeretném pótolni a beszélgetésből kimaradt, a kecskeruta gyógynövénnyel kapcsolatos információkat. Rögtön azzal is kezdeném, hogy a szénhidrát anyagcsere bármely gyógyszerrel kezelt zavara esetén csak a kezelőorvossal történt előzetes egyeztetés után szabad vércukorszintet csökkentő fitoterápiás készítményt alkalmazni!

 

 

Növényi antidiabetikum

Az orvosi kecskerutát szokták növényi antidiabetikumnak is nevezni.  A vércukorszint csökkentő hatását feltételezések szerint a glikogénszintézis serkentésével fejti ki. Megkönnyíti a szénhidrát felhasználását a szervezetben, és fokozza a zsíranyagcserét is.

A pillangósvirágúak családjába tartozó kecskeruta vízpartokon, áradásos helyeken élő növény. Szára 1 méter magasra is megnő, levelei tojásdad-lándzsásak, szálkás hegyűek. Virágai fürtösek, fehéreslila színűek, július-augusztusban nyílnak. A növény vékonyabb virágos-leveles hajtásait kell gyűjteni. A drog (Galagea herba) a következő hatóanyagokat tartalmazza: flavonoidok, cserzőanyagok, krómsók, lektinek, glikozidok, keserűanyagok, szaponinok.

A növény további hatóanyaga még egy galegin nevű alkaloid, ami egy guanidin származék. A ma már szintetikusan előállított guanidin-származékokat mint pl. a metformin, a szénhidrát anyagcsere zavarainál alkalmazzák orális antidiabetikumként. Vércukorszint csökkentő hatású, mivel a sejtek inzulin érzékenységét növeli. Bizonyos mértékig a kecskeruta növényben található krómsók is okozhatják az antidiabetikus működést.

 

A kecskeruta használata

A kecskeruta használata mindenképpen elővigyázatosságot igényel, és rendszeres vércukorszint ellenőrzést. Gyógyszeres kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert megnehezíti a gyógyszer pontos beállítását. Teakeverékben ajánlott a fogyasztása, nem pedig önálló teaként. A vércukorszint szabályozására a fitoterapeuta az egyéni jellemzők figyelembevételével 2-3 különféle teakeveréket szokott javasolni a páciensének, majd ezeket hetes váltásban ajánlja fogyasztani.

A vércukorszintre ható teakeverékek elkészítéséhez használt gyógynövényeket 2 fő csoportra osztjuk:

- az inulin tartalmúak a szénhidrátok felszívódását nyújtják el, mint például mezei katánggyökér, gyermekláncfű gyökér, örvénygyökér, csicsóka

- vércukorszintre hatnak: kecskeruta, kapor, babhéj, kukoricabajusz, feketeáfonya levél, lepkeszeg mag, görögszéna mag

A készen kapható diabetes teakeverékek általában nem a vércukorszintre hatnak közvetlenül, hanem a szénhidrátok felszívódását lassítják, és egyéb kedvező hatásokkal segítik elő az egyensúly megteremtését, vagy a diabetes szövődményeinek elkerülését. (pl. levendula, csalánlevél, galagonya, orbáncfű, citromfű)

 

Az orvosi kecskeruta további hatásai

A benne lévő fitohormonok serkentik a prolaktin hormon termelődését, ezáltal a tejelválasztást. Teája vizelethajtó és izzasztó hatású, segíti az emésztést is.

 

Ellenjavallatok

Szakszerű felhasználás mellett nincsenek mellékhatásai. Azonban ha a szénhidrát anyagcsere bármilyen problémája miatt valaki gyógyszert szed, a kecskeruta alkalmazása csak és kizárólag a kezelőorvossal történt előzetes egyeztetés után ajánlott. Orvosi felügyelet nélkül diabetes-re soha ne alkalmazd! Várandósság ideje alatt és kisgyermekeknél nem javasolt a használata. 

Felhasznált irodalom

Rápóti Jenő & Romvári Vilmos: Gyógyító növények, Medicina 1971

Ingrid és Péter Schönfelder: Gyógynövényhatározó, Holló és Társa Könyvkiadó

Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!Gabo Kiadó 2001

Fotó: Pinterest 

 

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem! A „feliratkozás a blogra” gomb megnyomásával a jövőben e-mailben is kaphatsz értesítést az új bejegyzésekről. 

 

 

 

1
Az leszel amit megeszel - T. a. 2.
Barátságos Tiramisu

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 19. kedd
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép