Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
7 minutes reading time (1303 words)

Női hormon harmónia gyógynövényekkel

Női hormon harmónia gyógynövényekkel

A női hormon egyensúly megtartása, visszaállítása okoz némi fejtörést a hölgyeknek. Főleg, ha a háttérben meglévő, a hormonrendszerre hatással bíró egyéb betegségek miatt (pl. PCOS, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, endometriózis, stb.) a harmónia veszélybe kerül.

A fitoterápia (= gyógynövényekkel történő gyógyítás), bár természetes és szelíd gyógymód, használata mégis körültekintő szakmai ismereteket igényel, hiszen a gyógynövények hatóanyagai, ugyanazok a (vagy nagyon hasonló) biokémiai vegyületek, amelyeket a gyógyszerek készítésénél is felhasználnak. A fitoterápia csodálatos előnye azonban abban rejlik, hogy mivel ezek a biokémiai vegyületek a gyógynövényekben egymás mellett, természetes formájukban fordulnak elő, hatásukat is szinergiában, mégis szelíden fejtik ki. Okleveles fitoterapeutaként a felelős fogyasztásukhoz szeretnék segítséget adni.

Az alábbi gyógynövények  (többek között, a teljesség igénye nélkül) segítenek, ha megborult a hormon egyensúly.   

Cickafark

A kedvencemmel kezdem: Achillea millefolium (=cickafark), és rögtön a tévhitek eloszlatásával, miszerint PCOS és ösztrogén dominencia esetén a cickafak nem ajánlott. A cickafark a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozó, parlagon hagyott réteken, utak mentén, legelőkön előforduló gyógynövény. Jótékony hatásai, a teljesség igénye nélkül: gyulladáscsökkentő (egyik fő kémiai összetevője, a tintakék kamazulén miatt), általános görcsoldó, epehajtó, emésztést javító, hámosító. A fészkesvirágzatúakra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, és ellenjavallott fogamzásgátlót szedő nők esetében is. Mivel az alacsony vérnyomást tovább csökkentheti, ezért ilyen esetben érdemes zöld teához keverve fogyasztani. Drogként használt része a virágos hajtása. (A nyitó képen is a cickafark látható.)

Általában a menstruációval kapcsolatos panaszok (görcs, PMS, erős vérzés), illetve petefészek gyulladás, felfázás esetén ajánlják, ugyanakkor fitoösztrogén hatása miatt kiváló a női hormonháztartásra gyakorolt harmonizáló hatása is. Például a menstruációs ciklus beállítására, vagy a változókori tünetek enyhítésére. Hogyan?

A fitoösztrogének a növényekben előforduló ösztrogénhoz hasonló anyagok, olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Ez azért lehetséges, mert a fitoösztrogének és az ösztrogén női nemi hormonok között szerkezeti hasonlóság van. De ebből az is következik, hogy egyetlenegy növénynek sincs ösztrogén tartalma! Ha fitoösztrogének kapcsolódnak az emberi szervezet ösztrogén receptoraihoz, akkor azok nem változtatják meg a vér ösztrogén szintjét. De ha a vérben az ösztrogén szintje alacsony, akkor ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha viszont magas, akkor anti-ösztrogén hatás keletkezik. Tehát a fitoösztrogéneknek kiegyensúlyozó hatásuk van, és kimagasló szerepük a hormonális egyensúly visszaállításában, fenntartásában.

A fitoösztrogének jótékony hatásáról, az ösztrogén-dominancia természetes kezeléséről itt olvashatsz bővebben.                   

cickafark Pixabay                                                                                                                       

Palástfű

A rózsafélék családjába tartozó, hegyvidéket kedvelő, apró zöldes-sárga virágú növény (Alchemilla xanthochlora) vadon termő példányainak gyűjtése tilos, mert védettek . Drogként használt része a virágos hajtása. A gyógynövénynek enyhe vérzéscsillapító, összehúzó, méherősítő hatása van. PCOS esetén belsőleg felhasználva segíti a rendszertelen menstruációs ciklus beállítását (cickafarkkal kombinálva), de segít a terhesség megtartásában, és az endometriózis kezelésében is. A női szervezetben a progeszteron hormonhoz hasonló hatást fejt ki. A palástfüvet cserzőanyag tartalma miatt belsőleg még alkalmazhatjuk gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére is. Ugyanakkor napi 2 csészénél ne fogyasszunk többet belőle, mert a cserzőanyagoknak májkárosító hatása van. 

                                                                                                               palastfu Pixabay 

Zsálya

A hormonális egyensúly megbomlásának egyik leggyakoribb és rendkívül kellemetlen tünete az izzadás. A zsálya teája segíthet ennek enyhítésében, de hangsúlyozom, ezzel csak a tüneteket enyhítjük, nem az eredeti proplémára hatunk.

Tea izzadás ellen: 1 kávéskanál zsálya levelet 5 percig főzünk 2 dl vízben

majd napi 1 csészével fogyasztjuk

A zsálya tujon tartalma miatt mérgező, ezért a tea fogyasztása nagyfokú körültekintést igényel: max. 6 hétig fogyasztható, utána szünetet kell tartani, kismamáknak, szoptató édesanyáknak, epilepsziásoknak szigorúan tilos a használata!

                       zsalya Pixabay

  

Kecskeruta

A PCOS hátterében minden esetben inzulinrezisztencia áll, de nagyon sok egyéb esetben is, amikor a hormonális egyensúly megbomlik. Az inzulin rezisztenciáról melyről itt olvashatsz bővebben. 

A kecskeruta gyógynövény (Galega officinalis) természetes vércukorszint csökkentő hatással bír, ezért szokták növényi antidiabetikumnak is nevezni. A vércukorszint csökkentő hatását feltételezések szerint a glikogénszintézis serkentésével fejti ki. Megkönnyíti a szénhidrát felhasználását a szervezetben, és fokozza a zsíranyagcserét is. A növény egyik hatóanyaga még egy galegin nevű alkaloid, ami egy guanidin származék. A ma már szintetikusan előállított guanidin-származékokat mint pl. a metformin, a szénhidrát anyagcsere zavarainál alkalmazzák orális antidiabetikumként. Vércukorszint csökkentő hatású, mivel a sejtek inzulin érzékenységét növeli, aktiválja az inzulin érzékelő receptorokat.

A kecskeruta használata mindenképpen elővigyázatosságot igényel, és rendszeres vércukorszint ellenőrzést. Gyógyszeres kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert megnehezíti a gyógyszer pontos beállítását. Teakeverékben ajánlott, nem pedig önálló teaként. A vércukorszint szabályozására a fitoterapeuta az egyéni jellemzők figyelembevételével 2-3 különféle teakeveréket szokott javasolni a páciensének, majd ezeket hetes váltásban ajánlja fogyasztani. Itt olvashatsz bővebben a vércukorszint csökkentő teákról. 

                                                                                                                 kecskeruta galega officinalis 

 

Női bázistea, és a teakészítés általános szabályai

1. Gyógyteát csak jó minőségű aprított szálas drogból (drog = a növény azon része, ami a legnagyobb koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot) készíts!

2. Egyedi teáknál általában 1 teáskanál drogot használunk 2 dl vízhez, teakeverékeknél 1 evőkanálnyit ugyanennyi vízhez.

3. A felhasznált növényi résztől függően készíthetünk forrázatot (pl. a virágos hajtásokból), főzetet (pl. fakéreg) vagy áztatmányt (pl. bogyó, gyökér).

4. Leggyakrabban forrázatot készítünk, és itt nagyon fontos, hogy a víz már forrásból levett víz legyen, a tea üveg vagy cserép edényben készüljön, és forrázás után fedjük le minimum 10 percre, hogy a keletkező gőzzel ne távozzanak el az értékes hatóanyagok.

5. A gyógyteákat általában édesítés nélkül fogyasztjuk, kivétel a felsőléguti megbetegedésekre alkalmazott teák.

6. Teakeverékek készítésénél mindig térfogat arányokat adunk meg, pl. 3 evőkanálnyi ebből + 2 evőkanálnyi abból és egy jól záródó üvegben összekeverjük, majd ezt a keveréket használjuk a tea elkészítéséhez.  

Általános női bázistea: 3 cickafark, 3 palástfű, 2 kamilla, 2 pásztortáska

(trombózisveszély, anginás problémák esetén a pásztortáska ellenjavallott, illetve a kamilla szintén fészkesvirágzatú a cickafarkhoz hasonlóan, így ha allergia áll fenn ezekre, akkor nem javasolt a teakeverék fogyasztása)

Fogyasztása:

- a menstruációs ciklus szabályozására, PCOS, endometriózis esetén: minden nap 1 csészével kell fogyasztani, lehetőleg ugyanabban az időpontban, minimum 2 hónapig, utána érdemes 1 hét szünetet tartani, nehogy allergizáljon, majd folytatni amíg a ciklus rendeződik

- görcsös, fájdalmas menstruáció esetén: a menstruáció előtt 3-4 nappal kell elkezdeni a fogyasztását, majd végig a menstruáció ideje alatt inni

- változókori tünetek esetén: napi 1 csésze javasolt, napközben elkortyolva, majd a tünetek megszűnése után fenntartó jelleggel heti 1-2 alkalommal ismételni 

 cup 829527 1280

 

Összegzésként arra bíztatnálak Benneteket, hogy próbáljátok ki a gyógynövények csodálatos hatását önmagatokon is. De figyelem! Türelem és kitartás szükségeltetik (a pontos ismeretek mellett): a gyógynövények, mint általában a szelíd gyógymódok együttműködést igényelnek. Ez nem egy tabletta, amit ha bekapsz varázsütésre megoldódik minden problémád.

A használatuk közben eltelő idő pedig teret enged a VÁLTOZÁSNAK.

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

Fotók forrása: Pixabay

Felhasznált irodalom:

Kökény Mária: Fitoterápia oktatás

Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termesztett gyógynövényeket!

Ingrid és Peter Schönefelder: Gyógynövény határozó

Rápóti-Romvári: Gyógyító növények

 

0
Csúcsformában az Olimpiára (is)
Cellulitisz támadás

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások 2

Vendég - Dóra - 2021. március 22. hétfő, 13:49

Kedves Éva,

hol/honnan érdemes beszerezni ezeket a teákat? Tudna esetleg pár megbízható helyet javasolni?

Előre is köszönöm!

Üdv. Dóra

Kedves Éva, hol/honnan érdemes beszerezni ezeket a teákat? Tudna esetleg pár megbízható helyet javasolni? Előre is köszönöm! Üdv. Dóra
MacPherson Éva - 2021. március 23. kedd, 09:25

Kedves Dóra! A Herbária szaküzletekben szoktam vásárolni, illetve a teáik drogériákban is kaphatók. A Györgytea webáruházból is érdemes rendelni. Illóolajokat, és készítményeiket pedig a Panarom webshopból ajánlom megvásárolni. Üdvözlettel: Éva

Kedves Dóra! A Herbária szaküzletekben szoktam vásárolni, illetve a teáik drogériákban is kaphatók. A Györgytea webáruházból is érdemes rendelni. Illóolajokat, és készítményeiket pedig a Panarom webshopból ajánlom megvásárolni. Üdvözlettel: Éva
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 19. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép