Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
4 minutes reading time (805 words)

Szülés után: egészséges testsúly menedzsment

Szülés után: egészséges testsúly menedzsment

Egy új, kicsi élet érkezésekor az a legfontosabb, hogy a baba és a mama is egészséges legyen, az újszülöttet édesanyja táplálni tudja, és kialakuljon közös életükben egy rutin, mely harmóniát biztosít számukra. Aztán telnek a hónapok, és az édesanya lelki harmóniájához lassan szükségessé válik az is, hogy megváltozott testét visszaváltozni lássa. Ebben segítek, szem előtt tartva, hogy a baba táplálása továbbra is a legfontosabb. 

A bátor és elszánt anyuka

Bemutatom Kittit, aki nagyon bátor (hiszen küzdelmével vállalta a nyilvánosságot) és még inkább elszánt. Egy gyönyörű 8 hónapos kislány anyukája, akit az első pillanattól kezdve szoptat. Néhány hete elkezdték a hozzátáplálást, és bár a továbbiakban is szeretne szoptatni, már elérkezettnek látja az időd arra, hogy saját megváltozott testét „visszaváltoztassa”. Nem vagyunk egyformák – és ez így is van rendjén -, de úgy hiszem, hogy legtöbbünk belső harmóniájának megteremtéséhez igenis hozzájárul az, amit a tükörben látunk, vagy hogy beleférünk-e abba a ruhába, amit felvenni szeretnénk. Kittit idézem: „A cél, hogy végre beleférjek egy M-es bugyiba :) !” A változást követheted velünk, kb. 2 hetente beszámolunk az eredményekről.

 

A kezdet

A fenti fotókon Kittit látjátok egy héttel ezelőtt, a közös munkánk megkezdésekor. Kitti NEM inzulinrezisztens, és a pajzsmirigye is kitűnően működik. Szóval olyan szerencsés, hogy az anyagcseréje élettanilag tökéletes! Ha nem lenne az, akkor is pont ugyanezt a tervet kellene követnie annak érdekében, hogy az anyagcsere betegsége javuljon. (Az inzulinrezisztenciáról ITT olvashatsz, pajzsmirigy alul működés gyanúja esetén pedig fordulj endokrinológushoz!)

Aktuális méretei centiméterben kifejezve: köldök 84, popsi: 100, jobb comb: 62, 5, bal comb: 62. A kiindulási testsúlya 69 kg, testmagassága 173 cm, életkora néhány nap híján 29 év.

 

A terv 

Kitti testsúlyának rendezését két irányból közelítjük meg: mozgás és táplálkozás. Gondolom ezzel nem mondtam újdonságot. Viszont koplalásról szó sem lehet, egyrészt, mert az a szoptatást veszélyeztetné, másrészt pedig ember nem fogyott még le egészségesen koplalással. Legfeljebb azt hitte, hogy egészségesen fogyott le.  De nem.

Táplálkozás

Napi 6 étkezést, és körülbelül 160-180 gramm szénhidrát bevitelt határoztunk meg. A baba melletti éjszakázás nagyban befolyásolja az energiafelhasználást, és a tejtermelést, ezért fontos, hogy ennél kevesebb szénhidrátot ne egyen. A fő hangsúlyt a rendszeres étkezésre fektettük, hogy a baba ellátása mellett a saját étkezéseit is próbálja meg minden nap ugyanazokban az időpontokban elfogyasztani. Alapszabály, hogy a reggeli 7 és 8 óra között legyen, majd innen számítva kb. 3 óránként következnek az étkezések. Az utolsó pedig lefekvés előtt az utóvacsora.

Ezek tulajdonképpen az inzulinrezisztens étrend alapjai, amit minden egészséges embernek is be kellene tartani ahhoz, hogy a szénhidrát anyagcseréje az idő előrehaladtával ne károsodjon. Lényege, hogy szabályozza az inzulintermelést, ezáltal pedig a zsírszövet felépülését. Ha szeretnéd részletesen is megismerni, akkor ITT olvashatsz róla. Az én napi menüimet pedig a Facebook oldalamon olvashatod, ha bejelölsz követésre: https://www.facebook.com/airmidnyomaban/

Ezt az ínycsiklandó pizzát Kitti ma este sütötte vacsorára, adagonként 20 gramm szénhidrátot, és 337 kcal-t tartalmaz. A tésztája 125 gramm túróból, 1 tojásból és 3 evőkanál zabpehelyből készült.

16389420 1555873361120693 1412391567 o

Mozgás

Hetente 3-5 alkalommal szükség van intenzív mozgásra, edzésre. A kardio edzéseket szigorúan pulzus kontroll mellett végezheti. Kitti gyógytornász, könnyen ki tudta számolni magának azt a pulzustartományt, ahol még úgy edzhet, hogy a tejtermelése ne szenvedjen hátrányt. Fontos, hogy Te is kérd szakember segítségét ebben, ha szoptatás mellett szeretnél edzeni. Heti 2-3 kardio típusú zsírégető edzésre van szükség, és 1-2 alakformáló edzésre. Persze ezt a kettőt lehet kombinálni is. Kérd a családod segítségét, hogy akár otthon, akár fitnesz teremben legyen lehetőséged edzeni! Otthon is tudsz sportolni, DVD, online edzők, Youtube-ra feltöltött mozgásanyagok segítségével. Ne felejts el elegendő folyadékot inni, mert az izzadás miatt pótolnod kell a folyadékveszteséget is!

Az első hét a következőképpen alakult:

1 gerinctorna óra (ezt gyógytornászként Kitti tartja, és maga is végigtornázza)

1 közös családi edzőtermi edzés (apuka + bébi is), amikor kardio edzést végzett

1 otthoni torna, zsírégető gimnasztika DVD-ről

 

16231427 1547607811947248 1303477044 o

 

Az 1. hét utáni eredmény

Jól állunk :)   Nagy a lelkesedés, peregnek lefelé a kilók. Ma 66,3 kg-nál tartunk, köldök 79, popsi 99, jobb comb 60, bal comb 61 centiméter.

Jelezném, hogy nem lesz ez mindig ilyen gyors, hiszen a fogyás ideális mértéke heti 0,5-1 kg, de most az elején nagyon megindult. Lassan és tartós eredményt szeretnénk elérni. Így a baba is és a mama is elégedett lesz.

 

Bónusz: cellulitis támadás

Ha a túlsúly miatt Neked is gondot okoz a narancsbőr, akkor ebben a bejegyzésemben hasznos tanácsokat olvashatsz a kezeléséről. De elárulom: ha mozogsz és követed a fenti táplálkozási tanácsokat, már óriási lépéseket tettél a narancsbőr eltüntetésének érdekében.

Ha regisztrálsz az oldalon, akkor megoszthatod velünk saját tapasztalataidat a szülés utáni testsúly és testforma rendezésről. Szeretettel várjuk hozzászólásodat!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az Airmid nyomában Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

0
Így válts életmódot!
Mascarpones gesztenye torta - 15 gr CH szeletenkén...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 23. kedd
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép