Szülés után: egészséges testsúly menedzsment

Egy új, kicsi élet érkezésekor az a legfontosabb, hogy a baba és a mama is egészséges legyen, az újszülöttet édesanyja táplálni tudja, és kialakuljon közös életükben egy rutin, mely harmóniát biztosít számukra. Aztán telnek a hónapok, és az édesanya lelki harmóniájához lassan szükségessé válik az is, hogy megváltozott testét visszaváltozni lássa. Ebben segítek, szem előtt tartva, hogy a baba táplálása továbbra is a legfontosabb. 

A bátor és elszánt anyuka

Bemutatom Kittit, aki nagyon bátor (hiszen küzdelmével vállalta a nyilvánosságot) és még inkább elszánt. Egy gyönyörű 8 hónapos kislány anyukája, akit az első pillanattól kezdve szoptat. Néhány hete elkezdték a hozzátáplálást, és bár a továbbiakban is szeretne szoptatni, már elérkezettnek látja az időd arra, hogy saját megváltozott testét „visszaváltoztassa”. Nem vagyunk egyformák – és ez így is van rendjén -, de úgy hiszem, hogy legtöbbünk belső harmóniájának megteremtéséhez igenis hozzájárul az, amit a tükörben látunk, vagy hogy beleférünk-e abba a ruhába, amit felvenni szeretnénk. Kittit idézem: „A cél, hogy végre beleférjek egy M-es bugyiba :) !” A változást követheted velünk, kb. 2 hetente beszámolunk az eredményekről.

 

A kezdet

A fenti fotókon Kittit látjátok egy héttel ezelőtt, a közös munkánk megkezdésekor. Kitti NEM inzulinrezisztens, és a pajzsmirigye is kitűnően működik. Szóval olyan szerencsés, hogy az anyagcseréje élettanilag tökéletes! Ha nem lenne az, akkor is pont ugyanezt a tervet kellene követnie annak érdekében, hogy az anyagcsere betegsége javuljon. (Az inzulinrezisztenciáról ITT olvashatsz, pajzsmirigy alul működés gyanúja esetén pedig fordulj endokrinológushoz!)

Aktuális méretei centiméterben kifejezve: köldök 84, popsi: 100, jobb comb: 62, 5, bal comb: 62. A kiindulási testsúlya 69 kg, testmagassága 173 cm, életkora néhány nap híján 29 év.

 

A terv 

Kitti testsúlyának rendezését két irányból közelítjük meg: mozgás és táplálkozás. Gondolom ezzel nem mondtam újdonságot. Viszont koplalásról szó sem lehet, egyrészt, mert az a szoptatást veszélyeztetné, másrészt pedig ember nem fogyott még le egészségesen koplalással. Legfeljebb azt hitte, hogy egészségesen fogyott le.  De nem.

Táplálkozás

Napi 6 étkezést, és körülbelül 160-180 gramm szénhidrát bevitelt határoztunk meg. A baba melletti éjszakázás nagyban befolyásolja az energiafelhasználást, és a tejtermelést, ezért fontos, hogy ennél kevesebb szénhidrátot ne egyen. A fő hangsúlyt a rendszeres étkezésre fektettük, hogy a baba ellátása mellett a saját étkezéseit is próbálja meg minden nap ugyanazokban az időpontokban elfogyasztani. Alapszabály, hogy a reggeli 7 és 8 óra között legyen, majd innen számítva kb. 3 óránként következnek az étkezések. Az utolsó pedig lefekvés előtt az utóvacsora.

Ezek tulajdonképpen az inzulinrezisztens étrend alapjai, amit minden egészséges embernek is be kellene tartani ahhoz, hogy a szénhidrát anyagcseréje az idő előrehaladtával ne károsodjon. Lényege, hogy szabályozza az inzulintermelést, ezáltal pedig a zsírszövet felépülését. Ha szeretnéd részletesen is megismerni, akkor ITT olvashatsz róla. Az én napi menüimet pedig a Facebook oldalamon olvashatod, ha bejelölsz követésre: https://www.facebook.com/airmidnyomaban/

Ezt az ínycsiklandó pizzát Kitti ma este sütötte vacsorára, adagonként 20 gramm szénhidrátot, és 337 kcal-t tartalmaz. A tésztája 125 gramm túróból, 1 tojásból és 3 evőkanál zabpehelyből készült.

16389420 1555873361120693 1412391567 o

Mozgás

Hetente 3-5 alkalommal szükség van intenzív mozgásra, edzésre. A kardio edzéseket szigorúan pulzus kontroll mellett végezheti. Kitti gyógytornász, könnyen ki tudta számolni magának azt a pulzustartományt, ahol még úgy edzhet, hogy a tejtermelése ne szenvedjen hátrányt. Fontos, hogy Te is kérd szakember segítségét ebben, ha szoptatás mellett szeretnél edzeni. Heti 2-3 kardio típusú zsírégető edzésre van szükség, és 1-2 alakformáló edzésre. Persze ezt a kettőt lehet kombinálni is. Kérd a családod segítségét, hogy akár otthon, akár fitnesz teremben legyen lehetőséged edzeni! Otthon is tudsz sportolni, DVD, online edzők, Youtube-ra feltöltött mozgásanyagok segítségével. Ne felejts el elegendő folyadékot inni, mert az izzadás miatt pótolnod kell a folyadékveszteséget is!

Az első hét a következőképpen alakult:

1 gerinctorna óra (ezt gyógytornászként Kitti tartja, és maga is végigtornázza)

1 közös családi edzőtermi edzés (apuka + bébi is), amikor kardio edzést végzett

1 otthoni torna, zsírégető gimnasztika DVD-ről

 

16231427 1547607811947248 1303477044 o

 

Az 1. hét utáni eredmény

Jól állunk :)   Nagy a lelkesedés, peregnek lefelé a kilók. Ma 66,3 kg-nál tartunk, köldök 79, popsi 99, jobb comb 60, bal comb 61 centiméter.

Jelezném, hogy nem lesz ez mindig ilyen gyors, hiszen a fogyás ideális mértéke heti 0,5-1 kg, de most az elején nagyon megindult. Lassan és tartós eredményt szeretnénk elérni. Így a baba is és a mama is elégedett lesz.

 

Bónusz: cellulitis támadás

Ha a túlsúly miatt Neked is gondot okoz a narancsbőr, akkor ebben a bejegyzésemben hasznos tanácsokat olvashatsz a kezeléséről. De elárulom: ha mozogsz és követed a fenti táplálkozási tanácsokat, már óriási lépéseket tettél a narancsbőr eltüntetésének érdekében.

Ha regisztrálsz az oldalon, akkor megoszthatod velünk saját tapasztalataidat a szülés utáni testsúly és testforma rendezésről. Szeretettel várjuk hozzászólásodat!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az Airmid nyomában Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!