Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
4 minutes reading time (864 words)

Turbózd fel az immunrendszered télre!

Turbózd fel az immunrendszered télre!

Vitathatatlanul elérkezett a téli időszak, hiába mutat még csak novembert a naptár. Ma reggel is csípősen friss időben futottam, délután fél 5-kor pedig már sötét van. Télen fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, immunrendszerünk legyengül, elfáradt. Ha szeretnéd elkerülni ezt, már most tegyél érte! Ahogyan a természet is nyugovóra tér, mi is bekuckózhatnánk magunkat télre egy kicsit: lassíts az életviteleden, és figyelj többet a belső munkára! Van ezen felül még jónéhány praktika. A következő bejegyzésekben természetes módszereket mutatok be, melyekkel a jól-létedért tehetsz. 

A megfelelő életritmus, az egészséges étrend, az elegendő alvás, a friss levegőn végzett mozgás, a sport segíti immunrendszerünk működését. Nézzük mit tud ehhez még hozzátenni az apiterápia és a fitoterápia! (Az apiterápia a méhek által gyűjtött és készített termékek összességét foglalja magába, míg a fitoterápia a gyógynövényekét.)                                                                                                   

canstockphoto0997244

Méz

A méz közel 70 féle gyógyhatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, kb. 80%-a szénhidrát és 18% körüli a víztartalma, a többi vitamin, ásványi anyag és egyéb jótékony vegyület. Kitűnő energiaforrás a szervezet számára. Gazdag az ásványi anyag tartalma, az ember véréből kimutatható 24 elem közül 22-t tartalmaz, de vitaminok is találhatók benne kisebb mennyiségben. A méz élő táplálék, a benne található enzimeknek köszönhetően, ez függ össze gyógyító erejével. Használd naponta, kisebb mennyiségben a gyorsan felszívódó szénhidráttartalma miatt, és soha ne tedd bele forró italba, mert elveszíti bioaktív hatását. 

Ellenjavallata: cukorbetegség, belső elválasztású mirigy túlműködés, allergia.         

bee 1393893 640x480

Propolisz

A propolisz védi a méhcsaládot a fertőzésekkel szemben, a méhek életük utolsó napjaiban gyűjtik a fákon képződő mézgás, gyantás anyagokból. Tudtad, hogy egy méhnek egy rakomány propolisz begyűjtése egy órányi munkájába kerül? Baktérium, vírus és gombaölő hatással rendelkezik, javítja a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő. Kapható tabletta, tinktúra, csepp, balzsam, krém formájában, vagy mézzel együtt. Fontos szabály! Először végezz érzékenységi tesztet, és ha nem okoz panaszt, akkor kezdheted meg a használatát, maximum 2 hetes kúra formájában. Gyermekeknél fokozott elővigyázatosság szükséges.

Ellenjavallata: allergia, szívbetegség, veseelégtelenség, sárgaság. 

Adaptogén gyógynövények

Az adaptogén gyógynövények segítik a szervezet alkalmazkodását a különböző megterhelő állapotokhoz, úgymint fizikai és lelki stressz, hideg, sugárzás, és a szervezetünk ellenálló képességét erősítik a téli időszakra.                                                                                                   

pin ginseng 

Ginseng

A ginseng az Ernyősvirágzatúak rendjébe és az Aráliafélék családjába, a Panax nemzetségbe tartozó növényeket jelöli. Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) elsősorban afrodiziákumként ismert, de fokozza a fizikai és szellemi erőnlétet is, erősíti az immunrendszert. Növeli az energiaszintet és az ellenálló képességet. Megelőzésként használd kúraszerűen a túlhajszoltság, kimerültség, kiégés elkerülésére, illetve olyan személyeknél is hatásos, akik folyamatosan sok stressznek vannak kitéve. Csak készítményeiben alkalmazd, max. 3 hónapig, majd 3 hónap szünet javasolt. Bevételének időpontjánál legyél körültekintő, álmatlanságot okozhat.

Ellenjavallata: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, terhesség, szoptatás, hatással van a vércukor szintre, ezért cukorbetegség esetén orvossal kell konzultálni használatáról. Kerüld el láz, megfázás vagy influenza esetén. Szedésével egyidejűleg nem javasolt egyéb koffein tartalmú szerek, italok fogyasztása.

Szibériai ginseng

A tajgagyökér, vagyis a szibériai ginseng (Eleutherococcus senticosus) bár szintén az Ernyősvirágzatúak rendjébe és az Aráliafélék családjába tartozik, viszont az Eleutherococcus nemzetség tagja, így tulajdonképpen nem is ginseng. Tonizáló, nyugtató és erősítő hatású, a kínaiak olyan esetekben alkalmazzák, amikor a ginsenget túlságosan stimuláló hatásúnak tartják. Segít az álmatlanság leküzdésében, fokozza a szellemi teljesítőképességet, erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, segíti a szervezet méregtelenítését, az ízületek mozgékonyságát. Segíti a relaxációt fáradtság, kimerültség, idegesség esetén, az éberség és a fizikális erőnlét megőrzését. Szintén csak kúraszerű alkalmazása hoz eredményt, 3 hónap használat után tarts 6 hónap szünetet az újbóli alkalmazása előtt.

Saját tapasztalat alapján nekem a panax ginseng túlságosan stimuláló hatású, ezért jobban kedvelem a szibériai ginsenget. Készítményben szoktam fogyasztani, amikor nehéz, megterhelő időszakra készülök rá, vagy betegség utáni felépüléshez. Személyes kedvencem  Dr. Chen Eleuthero ginseng royal jelly ampullái.

Ellenjavallata: várandós és szoptatós édesanyák, szívbetegség és magas vérnyomás, cukorbetegségnél pedig ügyelni kell a vércukorszintet befolyásoló hatására. A méhpempő miatt pedig hormonális túlműködés, daganatos betegségek, allergia vagy delírium esetén nem javasolt.                                      

group of echinacea 1526771 640x480

Echinacea

A bíborkasvirág készítményei (Echinacea purpurea), a grapefruit mag olaj, az ezüstkolloid oldat, a Béres cseppek, és még számos más immunerősítő készítmény ismert és hasznos is a téli időszakban. Véleményem szerint rendkívül fontos a C-vitamin és a D-vitamin napi szintű mesterséges pótlása is, nagyobb mennyiségben.

Ellenjavallata: allergia a fészkesvirágzatúakra

 

De a legfontosabb, hogy vigyázzunk a testünkre (lelkünkre is), mert csak egy van belőle, benne élünk, és meghálálja a törődést!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

0
A terheléses vércukor vizsgálat – OGTT – helyes me...
Első félmaraton inzulinrezisztenciával - a sikeres...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 28. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép