Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
7 minutes reading time (1474 words)

A megosztó téma: fitoösztrogének

soy2 pintA fitoösztrogén tartalmú értékes növényi táplálékokat sokszor száműzésre késztetik az étrendünkből, arra hivatkozva, hogy azok károsan befolyásolják a - egyébként a lakosság nagy részét érintő - hormonális eredetű egészségügyi problémákat, elváltozásokat: pl. ösztrogén dominancia és ennek következményei, különböző rákfajták kockázata, PMS, PCOS, menopauza tünetei, stb. Az urak szintén érintettek a témában: a prosztata különböző megbetegedéseinél szintén szerepet játszik az ösztrogén hormon.

 

Arra szeretnék rámutatni, hogy a fitoösztrogének fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre, alaptalanul ódzkodunk tőlük. Ugyanakkor ismereteket kell szerezni használatuk minden (bizonyított) előnyéről és hátrányáról, hogy mindenki egyénileg el tudja dönteni, hogyan építse be táplálkozásába őket.

Összehasonlítási céllal megvizsgálták olyan népek általános egészségi állapotát, ahol hagyományosan sok fitoösztrogénben gazdag élelmiszert fogyasztanak, (pl. Japánban sok szójaterméket, tofut) és azt tapasztalták, hogy a japán nők és férfiak nem szenvednek gyakrabban hormonális problémáktól, nem kisebb a teherbeesések száma, viszont ritkább az emlőrák, a prosztatarák, mint Európában, vagy más kontinensen. Emellett a japán nyelvben például nincs is szó a változó kori hőhullámra. Természetesen ebben a fitoösztrogéneken kívül a teljes táplálkozási kultúrájuk is szerepet játszik.

 

életkor-standardizált előfordulási arányok 100.000 főnél

hely

mellrák nőknél

prosztata rák férfiaknál

Kína, Qidong tartomány (vidék)

11,2

0,5

Kína, Shanghai (város)

26,5

2,3

Kína, Tianjin (város)

24,6

1,9

Hong Kong

34

7,9

Japan, Hiroshima

33,4

10,9

Japan, Miyagi

31,1

9

Japan, Nagasaki

27,1

9,1

Japan, Osaka

24,3

6,8

Japan, Saga

19,1

6,7

Japán, Yamagata

22,7

7,9

Anglia és Wales

68,8

28

Skócia

72,7

31,2

USA (fehér bőrűek)

90,7

100,8

USA (sötét bőrűek)

79,3

137

Forrás: Prof. Jane Plant: Your Life in Your Hands

Cancer Incidence in Five Continent, 1997. Vol. V11, International Agency for Research on Cancer

 

Az ázsiai nőknek (ahol tradicionálisan sok fitoösztrogén tartalmú élelmiszert fogyasztanak) alacsonyabb a csontsűrűsége és kevesebb a kálcium bevitele, mint a kaukázusi nőknek, mégis erősebbek a csontjaik, és a menopauza ideje alatt ritkábban szenvednek csontritkulásos törésektől, illetve a menopauza más tüneteitől is. Kisebb a rák (pl. mellrák) és a szívbetegségek kialakulásának kockázata is náluk. A fitoösztrogénekben gazdag táplálkozás meghatározó tényező ebben, amint azt különböző tanulmányok is alátámasztják.

Forrás: National Women’s Health Network

Kenneth DR Setchell and Eva Lydeking-Olsen. Dietary phytoestrogens and their effect on bone: evidence from in vitro and in vivo, human observational and dietary intervention studies. Am J Clin Nutr 2003; 78(suppl):593S–609S. 

Cassidy, A. et al. Critical review of health effects of soya bean phyto-oestrogens in post-menopausal women. Proceedings of the Nutrition Society 2006; 65, 76–92.

 

A női nemi hormonok közé tartozó ösztrogének (ösztradiol, ösztron, ösztriol) szteroid vegyületek kombinációi, melyek a női nemi ciklus szabályozásában vesznek részt. (Az ösztrogén hormonok esetlegesen szükséges mesterséges pótlása előtt nagyon körültekintően tájékozódjatok azok mellékhatásairól, alaposan faggassátok ki kezelőorvosotokat erről, és a kezelés fitoösztrogénekkel történő kiváltásának lehetőségéről.)

 

A fitoösztrogének a növényekben előforduló ösztrogénhoz hasonló anyagok, olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Ez azért lehetséges, mert a fitoösztrogének és az ösztrogén női nemi hormonok között szerkezeti hasonlóság van. De ebből az is következik, hogy egyetlenegy növénynek sincs ösztrogén tartalma! A leggyakoribb fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek: a babok, a szójatermékek, a borsók, a lencsék, a teljes gabonák és magvak, különösen a lenmag, a rozs és a köles, további növények, melyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák: a vörös lóhere, poloskavész, fehér árvacsalán, zsálya, cickafark, körömvirág. A bennük található jótékony hatású vegyületek közül a lignánok (főként a teljes gabonafélékben),  az izoflavonoidok (főként a szójában és más hüvelyesekben, gyógynövényekben), és a kumesztánok (főleg a takarmány növényekben fordulnak elő), melyeket a legtöbbet tanulmányoztak.

Szeretném külön megemlíteni a Pueraria mirifica nevű növényt, melynek fő hatóanyaga a miroestrol és a deoxymiroestrol, melyek a legmagasabb ösztrogén aktivitást mutatják a fitoösztrogének közül. (Ezt a növényt ajánlják a női mell teltségének természetes növelésére is például. Kipróbálom, és majd megosztom a tapasztalataimat!)

Ha fitoösztrogének kapcsolódnak az emberi szervezet ösztrogén receptoraihoz, akkor azok nem változtatják meg a vér ösztrogén szintjét. De ha a vérben az ösztrogén szintje alacsony, akkor ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha viszont magas, akkor anti-ösztrogén hatás keletkezik. Tehát a fitoösztrogéneknek kiegyensúlyozó hatásuk van. A fitoösztrogének jótékony hatása természetesen teljesen egyéni, nagy mértékben függ a szervezet saját ösztrogén szintjétől, és a szabad receptorok számától, ahová kapcsolódhatnak. A női szervezet öregedésével csökken az ösztrogéntermelés (is), így több receptor szabadul fel, lehetőséget kínálva a fitoösztrogéneknek a kötődésre. A fitoösztrogének egyébként gyorsan lebomlanak a szervezetben, és 1-3 nap alatt ki is ürülnek onnan.

A fitoösztrogének amikor az ösztrogén receptorokhoz kötődnek a szervezetben nem úgy viselkednek, mint az ösztrogén, hanem inkább mint a SERM-ek (szelektív ösztrögénreceptor-modulátorok pl. a rák gyógyításában használt gyógyszerek egyik csoportja, melyek a szervezetben szövetek szerint eltérõen, akár ösztrogénreceptor-agonistaként, akár -antagonistaként hatnak), pl. stimulálják az ösztrogén receptorokat a méhben és a csontokban, viszont visszafogják a mellekben.

A fitoösztrogének hatása:

 • csökkentik a menopauza kellemetlen tüneteit
 • csökkentik a csontritkulás kialakulását
 • hatással vannak az immunrendszerre is
 • csökkentik a hormonfüggő daganatok kockázatát (pl. mellrák, prosztatarák)
 • csökkentik a vérrögképződést kockázatát
 • csökkentik az érfalakban a plakkok lerakódását

 

Természetes táplálékból vagy étrend kiegészítőből?

Mivel a táplálék kiegészítőkben használt fitoösztrogének koncetrációja jóval magasabb, (gyakran eléri a gyógyszerek hatóanyag szintjét), mint a természetes formában, növényekben előforduló fitoösztrogéneké, ezért mindenképpen javasolt az óvatosság, és mielőtt valaki ilyen étrend kiegészítő készítményt kezd el szedni, alaposan tájékozódjon a készítmény származását és minőségét illetően, és mindenképpen konzultáljon az orvosával. Az ilyen formában alkalmazott fitoösztrogének klinikai vizsgálatairól nem áll még rendelkezésre elegendő megbízható anyag. (Nyilván nem véletlenül.) Ugyanakkor a természetes táplálékokban előforduló, a mindennapi táplálkozással bevitt  fitoösztrogének bátran fogyaszthatóak PMS, menopausa, ösztrogén dominancia, PCOS, csontritkulás esetén vagy megelőzésére, és az általános egészség megőrzése céljából is.

forrás: National Women’s Health Network

 

Idegen ösztrogének

Az ösztrogén hormonok mellett más nem szteroid vázas vegyületek is rendelkeznek ösztrogén hatással. Xeno-ösztrogének (= idegen ösztrogén) hívjuk azokat a mesterséges vegyszereket, melyek a szervezetbe bejutva (bőrön, orr vagy más nyálkahártyán, emésztőszervrendszeren keresztül) képesek ott nagyon erős ösztrogénhatást kiváltani. Hatásukra megnő a szervezet nem természetes ösztrogén szintje, és a saját egészséges és szükséges ösztrogént is kiszorítják a sejtekből. A xeno-ösztrogéneket a vegyipar a malária kezelésére, szúnyogirtásra, rovarirtásra, permetezésre kezdte el gyártani. Később rájöttek, hogy mekkora kárt is tesznek ezek az anyagok az emberek és állatok endokrin rendszerében, kiirtani őket azonban (főként gazdasági okok miatt) a mai napig nem sikerült. Annyit tehetünk, hogy saját környezetünkben óvakodunk – lehetőség szerint – a xeno-ösztrogénektől.

 

Xeno-ösztrogén vegyületek találhatók:

 • a rovarirtókban, permetező szerekben, gyomirtókban
 • innen (is) a természetes vizeinkbe bekerülve az ivóvízben
 • festékekben, lakkokban, hígítókban, oldószerekben
 • műanyagokban
 • PVC, laminált parketta bevonatában
 • acetonban, körömlakkban
 • mosószerekben, öblítő szerekben

 

Az ösztrogén dominanciáról

A mai nők nagy százaléka - a kor és a testzsír növekedésével pedig egyre több férfi is-, sajnos ösztrogén dominanciában (férfiaknál idézőjelben) szenved, melynek számos oka van:

 • a fogamzásgátlók szedése és egyéb gyógyszerek, melyek az emberi szervezetből ürülve elérik természetes vizeinket, termőföldjeinket is
 • az élelmiszeriparban használt hatalmas mennyiségű, rejtett, nem minőségi szójatermék
 • a xeno-ösztrogén hatás a tisztítószerektől, vegyszerektől, stb. lásd feljebb
 • túlzott szénhidrát fogyasztás – az állandóan magas inzulin szint eltolja a hormonok egyensúlyát
 • mozgásszegény életmód – az inzulin érzékelő receptorok tompulnak, a szervezet inzulin szintje tartósan magas marad, hormonális elváltozásokat okozva ezzel
 • egyéb endokrin betegségek (pl. a progeszteron szint lecsökkenése, pajzsmirigy problémák)
 • krónikus stressz
 • kóros elhízás – a zsírszövetek is termelnek ösztrogént férfiakban és nőkben egyaránt

 

Mindezek nélkül – illetve ezen káros hatások elkerülésével- nagy valószínűséggel csak a nők és férfiak nagyon kis százalékát érintené az ösztrogén dominancia (férfiaknál idézőjelben) problémája.

Az ösztrogén dominancia eldöntése endokrinológus szakorvos feladata, aki vérvételből nézett hormon panelek alapján tudja kiértékelni – holisztikus szemlélettel, figyelembe véve a beteg egyéni sajátosságait is - hormonháztartásunk állapotát. Ugyanakkor kétségkívül a fentiekben felsorolt kiváltó okok elkerülése, és a természetes ösztrogén szint támogatása fitoösztrogén tartalmú növényi táplálékokkal a hormon egyensúlyunkat fogja elősegíteni.

 

Idézem Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus felsorolását az ösztrogén dominancia (progeszteron hiány) tüneteiről:

 • terméketlenség, meddőség
 • tüszőrepedés nélküli ciklusok
 • vetélés
 • PMS – premenstruációs szindróma
 • depresszió, hangulatváltozások, ingerlékenység, kimerültség, alvás- és memóriazavar
 • migrén, krónikus fejfájás
 • alacsony libidó
 • endometriosis
 • erős menstruációs vérzés, szabálytalan menstruációs ciklusok, pecsételő vérzés
 • hüvelyszárazság
 • PCOS – policisztás petefészek szindróma
 • korai menopauza
 • korai serdülőkor
 • pajzsmirigy betegség
 • lassú anyagcsere, megnövekedett hasi zsírszövet, hízás
 • magas vérnyomás
 • vízvisszatartás, ödémák, puffadás
 • hajhullás
 • száraz bőr, száraz szem, szájszárazság
 • Osteoporosis – csontritkulás
 • autoimmun betegségek, allergiára való hajlam
 • magnézium hiány

Forrás: CsaládiNet www.csaladinet.hu

Összefoglalva nem a fitoösztrogén tartalmú növények fogyasztásától kell tartózkodnunk, hanem azokat a korábbiakban felsorolt káros hatásokat kell kivédenünk, melyek a szervezetünkben az ösztrogén dominanciát, és emellett számos más betegséget, betegség megelőző állapotot idézhetnek elő.

 

Fitoösztrogéneket legnagyobb mennyiségben a következő növényekben találunk:

táplálékok

hüvelyesek: különösen a szója, továbbá a bab, borsó, lencse,

teljes gabonák és magvak:  különösen a lenmag, a rozs és a köles

 

flax seed pint

 

gyógynövények - teája vagy készítményei

cickafark - Achillea millefolium

zsálya – Salvia officinalis

körömvirág - Calendula officinalis

fehér árvacsalán – Lamium album

vörös lóhere – Trifolium pratense

poloskavész  vagy indiánasszonygyökér -  Cimicifuga recemosa

 

Nos, akkor ideje körülnézni a hormonháztartásod tájékán!

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem!

 

Fotó: Pinterest

 

2
Cukrom cukrom mondd meg nékem ...
Nos, akkor HELLÓ VILÁG!
 

Hozzászólások 13

Nagy László - 2014. november 10. hétfő, 12:48

A szója esetében sokat hallani hogy szója alapú termékek nagy arányban génmanipuláltak. Kell-e kerülni az ilyen szóját, és honnan tudom meg, hogy nem génkezelt a szója amit vettem (főleg, ha feldolgozott termékben van)?

A szója esetében sokat hallani hogy szója alapú termékek nagy arányban génmanipuláltak. Kell-e kerülni az ilyen szóját, és honnan tudom meg, hogy nem génkezelt a szója amit vettem (főleg, ha feldolgozott termékben van)?
MacPherson Éva - 2014. november 11. kedd, 19:31

Kedves Laci, köszönöm a kérdést, a szójával valóban nagyon körültekintőnek kell lennünk. Sajnos, pedig nagyszerű táplálék. Az élelmiszeriparban nagy mennyiségben használnak rejtett, nem minőségi, sok esetben génmanipulált szója terméket is, leginkább a színhús helyettesítésére. Kerülni kell az olyan húskészítményeket, melyekről nem áll rendelkezésre összetétel leírás, pl. a csomagoláson. Ha figyelmesen elolvassuk pl. egy főtt, szeletelt sonka csomagolásán az összetevőket, megdöbbentő dolgokat találhatunk. Szóját, glükóz szirupot !!!, stb. Én személy szerint szója termékekből csak bio minősítettet vásárolok, illetve van néhány megbízható nem feltétlenül bio márka, ahol a csomagoláson külön feltüntetik, hogy kizárólag nem gén manipulált szójából készült. (A teljesség igénye nélkül: Alpro, Joya Soya, Aldi Natur Activ). Okosan kell vásárolni, és bizalmatlanul mindent elolvasni üdv:Éva

Kedves Laci, köszönöm a kérdést, a szójával valóban nagyon körültekintőnek kell lennünk. Sajnos, pedig nagyszerű táplálék. Az élelmiszeriparban nagy mennyiségben használnak rejtett, nem minőségi, sok esetben génmanipulált szója terméket is, leginkább a színhús helyettesítésére. Kerülni kell az olyan húskészítményeket, melyekről nem áll rendelkezésre összetétel leírás, pl. a csomagoláson. Ha figyelmesen elolvassuk pl. egy főtt, szeletelt sonka csomagolásán az összetevőket, megdöbbentő dolgokat találhatunk. Szóját, glükóz szirupot !!!, stb. Én személy szerint szója termékekből csak bio minősítettet vásárolok, illetve van néhány megbízható nem feltétlenül bio márka, ahol a csomagoláson külön feltüntetik, hogy kizárólag nem gén manipulált szójából készült. (A teljesség igénye nélkül: Alpro, Joya Soya, Aldi Natur Activ). Okosan kell vásárolni, és bizalmatlanul mindent elolvasni:) üdv:Éva
Szendrey Zoé - 2016. március 05. szombat, 12:26

Sziasztok!

Megszeretném kérdezni,hogy akkor akinek a férfi hormonok vannak túlsúlyban a szervezetében,és PCOS -e van,alkalmazhatja a fitoösztrogéneket? Mert rám,mintha az ösztrogéndominancia tünetei is illenének... így,alig merem elkezdeni szedni a növényi ösztrogéneket. :/

Előre is köszönöm!

Sziasztok! Megszeretném kérdezni,hogy akkor akinek a férfi hormonok vannak túlsúlyban a szervezetében,és PCOS -e van,alkalmazhatja a fitoösztrogéneket? Mert rám,mintha az ösztrogéndominancia tünetei is illenének... így,alig merem elkezdeni szedni a növényi ösztrogéneket. :/ Előre is köszönöm!
MacPherson Éva - 2016. március 06. vasárnap, 09:56

Kedves Zoé! Ahogyan a cikkben is írtam, a fitoösztrogének nem ösztrogén hormonok. A fitoösztrogéneknek a szervezetbe kerülve kiegyensúlyozó hatásuk van, nem emelik meg az ösztrogén szintet, ha az amúgy is magas. Fogyaszd nyugodtan őket! Véleményem szerint nagyon fontos azonban, hogy csak természetes előrodulási formájukban fogyaszd a fitoösztrogéneket tartalmazó növényeket, és ne készítményekben. A készítmények koncentrált formában tartalmaznak bármilyen hatóanyagot, és arra vonatkozólag még nincsenek hiteles klinikai vizsgálatok - inkább úgy fogalmazok, hogy én nem találtam elérhető anyagot - hogy így milyen a hatásmechanizmusuk. Maradjunk a természetes megoldásoknál . Üdv: Éva

Kedves Zoé! Ahogyan a cikkben is írtam, a fitoösztrogének nem ösztrogén hormonok. A fitoösztrogéneknek a szervezetbe kerülve kiegyensúlyozó hatásuk van, nem emelik meg az ösztrogén szintet, ha az amúgy is magas. Fogyaszd nyugodtan őket! Véleményem szerint nagyon fontos azonban, hogy csak természetes előrodulási formájukban fogyaszd a fitoösztrogéneket tartalmazó növényeket, és ne készítményekben. A készítmények koncentrált formában tartalmaznak bármilyen hatóanyagot, és arra vonatkozólag még nincsenek hiteles klinikai vizsgálatok - inkább úgy fogalmazok, hogy én nem találtam elérhető anyagot - hogy így milyen a hatásmechanizmusuk. Maradjunk a természetes megoldásoknál :) . Üdv: Éva
Szendrey Zoé - 2016. március 06. vasárnap, 12:05

Szia!
Nagyon szépen köszönöm,hogy írtál!
Akkor úgy érted,hogy ilyen étrend-kiegészítőket ne alkalmazzak?
Előre is köszönöm!

Szia! Nagyon szépen köszönöm,hogy írtál! :) Akkor úgy érted,hogy ilyen étrend-kiegészítőket ne alkalmazzak? Előre is köszönöm!
Szendrey Zoé - 2016. március 06. vasárnap, 14:19

Mert én egyébként,a vörösherére gondoltam ilyen kapszulában,hogy megpróbálom,vagy jukkára.

Mert én egyébként,a vörösherére gondoltam ilyen kapszulában,hogy megpróbálom,vagy jukkára.
Szendrey Zoé - 2016. március 06. vasárnap, 14:20

Bocsi,nem tudom,ez előző hozzászólásom elment -e ,mert látom,ezt most megjelentette. De az előzőben az volt,hogy nagyon köszönöm a válaszodat ,illetve megszerettem volna kérdezni,hogy akkor ezeket az étrend-kiegészítőket nem ajánlod?

Bocsi,nem tudom,ez előző hozzászólásom elment -e ,mert látom,ezt most megjelentette. De az előzőben az volt,hogy nagyon köszönöm a válaszodat ,illetve megszerettem volna kérdezni,hogy akkor ezeket az étrend-kiegészítőket nem ajánlod?
MacPherson Éva - 2016. március 08. kedd, 09:28

Kalandosan, de csak ide értek ezek az üzenetek is A vöröshere kapszulában elvileg csak vöröshere van, legalább is amit a neten találtam készítményeket. Elvileg működhet. Viszont azt fontos lenne tudni bármilyen kezelés előtt, hogy mi az oka a hormon arányok eltolódásának? (pl. inzulinrezisztenica?) Mi áll a betegség a háttérben? Jártál már endokrinológusnál? Önmagában egyetlen étrendkiegészítő nem tudja a hormonális egyensúlyt visszaállítani. Kell hozzá a táplálkozás, életmód, stb., de legelőször egy hormonpanel laborvizsgálat, hogy kiderüljön mi áll a háttérben.

Nekem a női hormonháztartás egyensúlyának visszaállításában - természetesen csak a megfelelő életmód betartása mellett - a Panarom Málnarügy kivonatával vannak jó tapasztalataim, illetve használok egy teakeveréket is, ami a következő:
cickafark 3, palástfű 3, kamilla 2, kúraszerűen 21 napig inni, 7 napig szünet (A számok arányokat jelölnek, és 2 dl forrásban lévő vízhez 1 evőkanál keverék kell, forrázás után letakarva 10 percig állni kell hagyni, majd leszűrve édesítés nélkül reggel fogyasztani, jobb éhgyomorra.)

Kalandosan, de csak ide értek ezek az üzenetek is :) A vöröshere kapszulában elvileg csak vöröshere van, legalább is amit a neten találtam készítményeket. Elvileg működhet. Viszont azt fontos lenne tudni bármilyen kezelés előtt, hogy mi az oka a hormon arányok eltolódásának? (pl. inzulinrezisztenica?) Mi áll a betegség a háttérben? Jártál már endokrinológusnál? Önmagában egyetlen étrendkiegészítő nem tudja a hormonális egyensúlyt visszaállítani. Kell hozzá a táplálkozás, életmód, stb., de legelőször egy hormonpanel laborvizsgálat, hogy kiderüljön mi áll a háttérben. Nekem a női hormonháztartás egyensúlyának visszaállításában - természetesen csak a megfelelő életmód betartása mellett - a Panarom Málnarügy kivonatával vannak jó tapasztalataim, illetve használok egy teakeveréket is, ami a következő: cickafark 3, palástfű 3, kamilla 2, kúraszerűen 21 napig inni, 7 napig szünet (A számok arányokat jelölnek, és 2 dl forrásban lévő vízhez 1 evőkanál keverék kell, forrázás után letakarva 10 percig állni kell hagyni, majd leszűrve édesítés nélkül reggel fogyasztani, jobb éhgyomorra.)
Vendég - dabole - 2020. január 05. vasárnap, 10:20

Üdv!

Havonta kapok Depo Provera 150 mg injekciót endometriózis gyanús tünetek miatt, de néha még ilyen gyakorisággal is kevés.
Megpróbáltam a fitoösztrogén dolgot, de azt vettem észre, hogy minden alkalommal rosszabbodtak a tüneteim. Van erre valami magyarázat? Nem segíteniük kellett volna?

Üdv! Havonta kapok Depo Provera 150 mg injekciót endometriózis gyanús tünetek miatt, de néha még ilyen gyakorisággal is kevés. Megpróbáltam a fitoösztrogén dolgot, de azt vettem észre, hogy minden alkalommal rosszabbodtak a tüneteim. Van erre valami magyarázat? Nem segíteniük kellett volna?
MacPherson Éva - 2020. január 06. hétfő, 08:42

Ezt így nehéz látatlanba megmondani. Amit általánosságban javasolni tudok endometriózisnál (is), hogy érdemes lenne a "rossz" ösztrogének kivezetését megtenni, amihez az indol-3-karbinol hatóanyag a megfelelő, pl. WTN gyártó. Ezek után megnézni, hogy a fitoösztrogének hogy hatnak.

Ezt így nehéz látatlanba megmondani. Amit általánosságban javasolni tudok endometriózisnál (is), hogy érdemes lenne a "rossz" ösztrogének kivezetését megtenni, amihez az indol-3-karbinol hatóanyag a megfelelő, pl. WTN gyártó. Ezek után megnézni, hogy a fitoösztrogének hogy hatnak.
Vendég - Dani Boglárka Lea - 2020. január 07. kedd, 15:56

Köszönöm a tippet, utánajárok, próbálkozok!

Köszönöm a tippet, utánajárok, próbálkozok!
Juhász Bíbor - 2021. május 12. szerda, 13:29

Kedves Éva , a WTN indol3 komplexéle gondolsz? Abban is van lenmag lignán ami ha jól tudom fitoösztrogén. Az okozhat problémát miómánál PMS-nél? Ösztrogénem magasan marad a ciklus második felében. Elkezdtem a WTN indol 3 komplexet 3 hónapja, igaz a mellfeszülés enyhült az alvásom javult tőle, viszont sajnos a peteérés utáni barnázás jött tőle elő. Lehet ez a fitoösztrogén tartalmától?

Kedves Éva , a WTN indol3 komplexéle gondolsz? Abban is van lenmag lignán ami ha jól tudom fitoösztrogén. Az okozhat problémát miómánál PMS-nél? Ösztrogénem magasan marad a ciklus második felében. Elkezdtem a WTN indol 3 komplexet 3 hónapja, igaz a mellfeszülés enyhült az alvásom javult tőle, viszont sajnos a peteérés utáni barnázás jött tőle elő. Lehet ez a fitoösztrogén tartalmától?
MacPherson Éva - 2021. május 28. péntek, 18:28

Kedves Bíbor! Az indol-3-karbinol a rossz ösztrogének kivezetésében segít, ami gyakran áll a magas ösztrogénszint hátterében. A fitoösztrogének "jó" ösztrogének. Látatlanban persze nem tudom megítélni, de nagyon magas ösztrogén mellett a fitoösztrogénekkel is óvatosnak kell lenni. A peteérés utáni barnázás oka lehet az ovuláció miatti ösztrogén szint megugrás. Ettől függetlenül az indol-3-karbinol nagyon fontos a magas ösztrogénszint esetén. A többi tünettel egyetemben mérlegelni kell, hogy érdemes-e tovább szedni, nagyobb-e a haszna, mint a "mellékhatása", vagy megnézni más ilyen hatóanyag tartalmú termékeket is. Illetve a PMS miatt a progeszteron szintet is figyelni kell, nem túl alacsony-e, főleg az ösztrogénhez képest.

Kedves Bíbor! Az indol-3-karbinol a rossz ösztrogének kivezetésében segít, ami gyakran áll a magas ösztrogénszint hátterében. A fitoösztrogének "jó" ösztrogének. Látatlanban persze nem tudom megítélni, de nagyon magas ösztrogén mellett a fitoösztrogénekkel is óvatosnak kell lenni. A peteérés utáni barnázás oka lehet az ovuláció miatti ösztrogén szint megugrás. Ettől függetlenül az indol-3-karbinol nagyon fontos a magas ösztrogénszint esetén. A többi tünettel egyetemben mérlegelni kell, hogy érdemes-e tovább szedni, nagyobb-e a haszna, mint a "mellékhatása", vagy megnézni más ilyen hatóanyag tartalmú termékeket is. Illetve a PMS miatt a progeszteron szintet is figyelni kell, nem túl alacsony-e, főleg az ösztrogénhez képest.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. július 14. vasárnap
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép