soy2 pintA fitoösztrogén tartalmú értékes növényi táplálékokat sokszor száműzésre késztetik az étrendünkből, arra hivatkozva, hogy azok károsan befolyásolják a - egyébként a lakosság nagy részét érintő - hormonális eredetű egészségügyi problémákat, elváltozásokat: pl. ösztrogén dominancia és ennek következményei, különböző rákfajták kockázata, PMS, PCOS, menopauza tünetei, stb. Az urak szintén érintettek a témában: a prosztata különböző megbetegedéseinél szintén szerepet játszik az ösztrogén hormon.

 

Arra szeretnék rámutatni, hogy a fitoösztrogének fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre, alaptalanul ódzkodunk tőlük. Ugyanakkor ismereteket kell szerezni használatuk minden (bizonyított) előnyéről és hátrányáról, hogy mindenki egyénileg el tudja dönteni, hogyan építse be táplálkozásába őket.

Összehasonlítási céllal megvizsgálták olyan népek általános egészségi állapotát, ahol hagyományosan sok fitoösztrogénben gazdag élelmiszert fogyasztanak, (pl. Japánban sok szójaterméket, tofut) és azt tapasztalták, hogy a japán nők és férfiak nem szenvednek gyakrabban hormonális problémáktól, nem kisebb a teherbeesések száma, viszont ritkább az emlőrák, a prosztatarák, mint Európában, vagy más kontinensen. Emellett a japán nyelvben például nincs is szó a változó kori hőhullámra. Természetesen ebben a fitoösztrogéneken kívül a teljes táplálkozási kultúrájuk is szerepet játszik.

 

életkor-standardizált előfordulási arányok 100.000 főnél

hely

mellrák nőknél

prosztata rák férfiaknál

Kína, Qidong tartomány (vidék)

11,2

0,5

Kína, Shanghai (város)

26,5

2,3

Kína, Tianjin (város)

24,6

1,9

Hong Kong

34

7,9

Japan, Hiroshima

33,4

10,9

Japan, Miyagi

31,1

9

Japan, Nagasaki

27,1

9,1

Japan, Osaka

24,3

6,8

Japan, Saga

19,1

6,7

Japán, Yamagata

22,7

7,9

Anglia és Wales

68,8

28

Skócia

72,7

31,2

USA (fehér bőrűek)

90,7

100,8

USA (sötét bőrűek)

79,3

137

Forrás: Prof. Jane Plant: Your Life in Your Hands

Cancer Incidence in Five Continent, 1997. Vol. V11, International Agency for Research on Cancer

 

Az ázsiai nőknek (ahol tradicionálisan sok fitoösztrogén tartalmú élelmiszert fogyasztanak) alacsonyabb a csontsűrűsége és kevesebb a kálcium bevitele, mint a kaukázusi nőknek, mégis erősebbek a csontjaik, és a menopauza ideje alatt ritkábban szenvednek csontritkulásos törésektől, illetve a menopauza más tüneteitől is. Kisebb a rák (pl. mellrák) és a szívbetegségek kialakulásának kockázata is náluk. A fitoösztrogénekben gazdag táplálkozás meghatározó tényező ebben, amint azt különböző tanulmányok is alátámasztják.

Forrás: National Women’s Health Network

Kenneth DR Setchell and Eva Lydeking-Olsen. Dietary phytoestrogens and their effect on bone: evidence from in vitro and in vivo, human observational and dietary intervention studies. Am J Clin Nutr 2003; 78(suppl):593S–609S. 

Cassidy, A. et al. Critical review of health effects of soya bean phyto-oestrogens in post-menopausal women. Proceedings of the Nutrition Society 2006; 65, 76–92.

 

A női nemi hormonok közé tartozó ösztrogének (ösztradiol, ösztron, ösztriol) szteroid vegyületek kombinációi, melyek a női nemi ciklus szabályozásában vesznek részt. (Az ösztrogén hormonok esetlegesen szükséges mesterséges pótlása előtt nagyon körültekintően tájékozódjatok azok mellékhatásairól, alaposan faggassátok ki kezelőorvosotokat erről, és a kezelés fitoösztrogénekkel történő kiváltásának lehetőségéről.)

 

A fitoösztrogének a növényekben előforduló ösztrogénhoz hasonló anyagok, olyan növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Ez azért lehetséges, mert a fitoösztrogének és az ösztrogén női nemi hormonok között szerkezeti hasonlóság van. De ebből az is következik, hogy egyetlenegy növénynek sincs ösztrogén tartalma! A leggyakoribb fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek: a babok, a szójatermékek, a borsók, a lencsék, a teljes gabonák és magvak, különösen a lenmag, a rozs és a köles, további növények, melyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák: a vörös lóhere, poloskavész, fehér árvacsalán, zsálya, cickafark, körömvirág. A bennük található jótékony hatású vegyületek közül a lignánok (főként a teljes gabonafélékben),  az izoflavonoidok (főként a szójában és más hüvelyesekben, gyógynövényekben), és a kumesztánok (főleg a takarmány növényekben fordulnak elő), melyeket a legtöbbet tanulmányoztak.

Szeretném külön megemlíteni a Pueraria mirifica nevű növényt, melynek fő hatóanyaga a miroestrol és a deoxymiroestrol, melyek a legmagasabb ösztrogén aktivitást mutatják a fitoösztrogének közül. (Ezt a növényt ajánlják a női mell teltségének természetes növelésére is például. Kipróbálom, és majd megosztom a tapasztalataimat!)

Ha fitoösztrogének kapcsolódnak az emberi szervezet ösztrogén receptoraihoz, akkor azok nem változtatják meg a vér ösztrogén szintjét. De ha a vérben az ösztrogén szintje alacsony, akkor ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha viszont magas, akkor anti-ösztrogén hatás keletkezik. Tehát a fitoösztrogéneknek kiegyensúlyozó hatásuk van. A fitoösztrogének jótékony hatása természetesen teljesen egyéni, nagy mértékben függ a szervezet saját ösztrogén szintjétől, és a szabad receptorok számától, ahová kapcsolódhatnak. A női szervezet öregedésével csökken az ösztrogéntermelés (is), így több receptor szabadul fel, lehetőséget kínálva a fitoösztrogéneknek a kötődésre. A fitoösztrogének egyébként gyorsan lebomlanak a szervezetben, és 1-3 nap alatt ki is ürülnek onnan.

A fitoösztrogének amikor az ösztrogén receptorokhoz kötődnek a szervezetben nem úgy viselkednek, mint az ösztrogén, hanem inkább mint a SERM-ek (szelektív ösztrögénreceptor-modulátorok pl. a rák gyógyításában használt gyógyszerek egyik csoportja, melyek a szervezetben szövetek szerint eltérõen, akár ösztrogénreceptor-agonistaként, akár -antagonistaként hatnak), pl. stimulálják az ösztrogén receptorokat a méhben és a csontokban, viszont visszafogják a mellekben.

A fitoösztrogének hatása:

 

Természetes táplálékból vagy étrend kiegészítőből?

Mivel a táplálék kiegészítőkben használt fitoösztrogének koncetrációja jóval magasabb, (gyakran eléri a gyógyszerek hatóanyag szintjét), mint a természetes formában, növényekben előforduló fitoösztrogéneké, ezért mindenképpen javasolt az óvatosság, és mielőtt valaki ilyen étrend kiegészítő készítményt kezd el szedni, alaposan tájékozódjon a készítmény származását és minőségét illetően, és mindenképpen konzultáljon az orvosával. Az ilyen formában alkalmazott fitoösztrogének klinikai vizsgálatairól nem áll még rendelkezésre elegendő megbízható anyag. (Nyilván nem véletlenül.) Ugyanakkor a természetes táplálékokban előforduló, a mindennapi táplálkozással bevitt  fitoösztrogének bátran fogyaszthatóak PMS, menopausa, ösztrogén dominancia, PCOS, csontritkulás esetén vagy megelőzésére, és az általános egészség megőrzése céljából is.

forrás: National Women’s Health Network

 

Idegen ösztrogének

Az ösztrogén hormonok mellett más nem szteroid vázas vegyületek is rendelkeznek ösztrogén hatással. Xeno-ösztrogének (= idegen ösztrogén) hívjuk azokat a mesterséges vegyszereket, melyek a szervezetbe bejutva (bőrön, orr vagy más nyálkahártyán, emésztőszervrendszeren keresztül) képesek ott nagyon erős ösztrogénhatást kiváltani. Hatásukra megnő a szervezet nem természetes ösztrogén szintje, és a saját egészséges és szükséges ösztrogént is kiszorítják a sejtekből. A xeno-ösztrogéneket a vegyipar a malária kezelésére, szúnyogirtásra, rovarirtásra, permetezésre kezdte el gyártani. Később rájöttek, hogy mekkora kárt is tesznek ezek az anyagok az emberek és állatok endokrin rendszerében, kiirtani őket azonban (főként gazdasági okok miatt) a mai napig nem sikerült. Annyit tehetünk, hogy saját környezetünkben óvakodunk – lehetőség szerint – a xeno-ösztrogénektől.

 

Xeno-ösztrogén vegyületek találhatók:

 

Az ösztrogén dominanciáról

A mai nők nagy százaléka - a kor és a testzsír növekedésével pedig egyre több férfi is-, sajnos ösztrogén dominanciában (férfiaknál idézőjelben) szenved, melynek számos oka van:

 

Mindezek nélkül – illetve ezen káros hatások elkerülésével- nagy valószínűséggel csak a nők és férfiak nagyon kis százalékát érintené az ösztrogén dominancia (férfiaknál idézőjelben) problémája.

Az ösztrogén dominancia eldöntése endokrinológus szakorvos feladata, aki vérvételből nézett hormon panelek alapján tudja kiértékelni – holisztikus szemlélettel, figyelembe véve a beteg egyéni sajátosságait is - hormonháztartásunk állapotát. Ugyanakkor kétségkívül a fentiekben felsorolt kiváltó okok elkerülése, és a természetes ösztrogén szint támogatása fitoösztrogén tartalmú növényi táplálékokkal a hormon egyensúlyunkat fogja elősegíteni.

 

Idézem Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus felsorolását az ösztrogén dominancia (progeszteron hiány) tüneteiről:

Forrás: CsaládiNet www.csaladinet.hu

Összefoglalva nem a fitoösztrogén tartalmú növények fogyasztásától kell tartózkodnunk, hanem azokat a korábbiakban felsorolt káros hatásokat kell kivédenünk, melyek a szervezetünkben az ösztrogén dominanciát, és emellett számos más betegséget, betegség megelőző állapotot idézhetnek elő.

 

Fitoösztrogéneket legnagyobb mennyiségben a következő növényekben találunk:

táplálékok

hüvelyesek: különösen a szója, továbbá a bab, borsó, lencse,

teljes gabonák és magvak:  különösen a lenmag, a rozs és a köles

 

flax seed pint

 

gyógynövények - teája vagy készítményei

cickafark - Achillea millefolium

zsálya – Salvia officinalis

körömvirág - Calendula officinalis

fehér árvacsalán – Lamium album

vörös lóhere – Trifolium pratense

poloskavész  vagy indiánasszonygyökér -  Cimicifuga recemosa

 

Nos, akkor ideje körülnézni a hormonháztartásod tájékán!

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem!

 

Fotó: Pinterest