Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
4 minutes reading time (751 words)

Táplálkozási alapismeretek 1. – A RENDSZER

1d00900ba63c429243aed76c622fef51

 Mit jelent a helyes táplálkozás? „Nem eszünk ezt, nem eszünk azt, nem eszünk már későn, nem eszünk délelőtt… stb.” szokták tanácsolni az egészséges életmódra áhítozóknak. Én meg azt mondom, hogy DE, ESZÜNK, naponta legalább ötször, vagy inkább hatszor! A RENDSZER legalább olyan fontos, mint amit megeszünk, vagy talán még annál is fontosabb.

 

 

Számtalanszor szembesülök azzal az életmód konzultációk során, hogy a páciensek így tiltakoznak: „Ha én naponta ötször ennék, akkor már hihetetlen mértékben elhíztam volna.” Ilyenkor meg szoktam mutatni a hasam, és elmondani, hogy naponta hatszor eszem, teljesen hétköznapi ételeket, bár nem hétköznapi újragondolásban. Ennél a pontnál azért elég gyorsan kiderül, hogy nem a terv szerinti hatszori evéstől alakulnak ki zsírpárnák, hanem általában a pácienseimnek a rendszertelen, véletlenszerű táplálkozástól.

Miért fontos a rendszer a táplálkozásban?

Mert a szervezetünk is egy élő rendszer. Optimális esetben rendszerben működik. Van például kínai szervóránk. (A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek.) Ha pedig elromlott a rendszer, akkor a táplálkozás rendszerével jó eséllyel állíthatjuk helyre azt. Az élő szervezetnek üzemanyagra van szüksége, és a rendszerszerű működéséhez egy meghatározott rutin szerinti „betáplálás” kell.

e7c5a5dae7b0ce640fa8dc5b70ba9ad4

 

Mikor együnk?

Ez a rutin azt jelenti, hogy meghatározott időnként, ideálisan 3 óránként ennünk kell, de minimum 2, maximum 4 óra teljen el az étkezéseink között.

A reggeli optimális időpontja 7 és 8 óra közé kell, hogy essen. Ugye azt már mindenki tudja, hogy reggeli nélkül ki sem lépünk otthonról? Ugye már nincs anyuka, apuka a világon, aki elengedné gyermekét az iskolába úgy, hogy az nem reggelizett? (Most azokról a szülőkről beszélek, akik tudnak mit enni adni a gyermeküknek.) A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Az indítómotor. Meghatározza az egész napi anyagcserénket, energiaszintünket. A reggeli hiányának, vagy a helytelen reggelinek a tipikus tünetei a napközbeni fejfájás, vagy a 11 órakor már idegbeteg, szédelgő kolléga, akinek leesett a vércukra. De az izgő- mozgó, hiperaktívnak megbélyegzett kisgyermekek nagy többségének is csak megfelelő reggelire lenne szüksége ahhoz, hogy végig tudják ülni a délelőtti tanórákat.

10 órakor tízóraizunk, 12-13 óra körül ebédelünk, 3-4 óra körül uzsonnázunk, és a vacsora időpontja is eshet nyugodtan 7 óra környékére, amennyiben nem egy fél disznót kívánunk elfogyasztani, majd megemészteni a lefekvésig. Általában a lefekvés ideje előtt 3 órával érdemes vacsorázni. Lefekvés előtt pedig jöhet az utóvacsora, ami nálam például 3 db korpovit keksz. Éjszakára stabilan tartja a vércukorszintet, nyugodt alvást tesz lehetővé, az emésztőszerveket azonban nem terheli meg.

Ismerős a reggeli ébredés fejfájással? (Nem a másnaposságra gondolok.) Elárulom, hogy a „fogyókúrás mintáknak” megfelelően este 6 óra előtt vacsorára elfogyasztott egy szem joghurtnak is van köze hozzá. Mivel a joghurt, aminek glikémiás indexe 62, inzulin indexe viszont 115!!! az egekbe emeli az elfogyasztójának inzulin szintjét éjszakára. (A glikémiás indexről és az inzulin indexről itt olvashatsz bővebben: http://airmid.hu/blog/entry/taplalkozas/termeszetes-edesites.html ) Ennek számos egészségkárosító hatása mellett, melyekről később írok majd, legszembetűnőbb hatása a vércukorszint olyan mértékű leesése, mely ébredésre már fejfájást okoz. Illetve érdemes tudni, hogy a vérben keringő rengeteg inzulin az éjszaka folyamán szorgosan zsírszövetet épít.

 

Hogyan együnk?

Az evés nem csak a „rendszerfenntartáshoz” szükséges, az evés élvezet! Közösségi élmény is lehet. Az ételek elkészítésével pedig kreativitásunkat is kifejezhetjük, illetve fejleszthetjük. Az ínyencek aprólékosan megtervezik, hogy mi kerül majd a tányérjukra, hogyan fogják elfogyasztani azt. Miért ne lehetne ezt a tervezést az egész napi étkezésekre kiterjeszteni? Előre végiggondolni, hogy napközben mit, mikor és hol fogsz enni Te vagy a gyermeked, és hogyan tudsz erre előkészülni? Igen, ehhez valóban gondolkodni kell, tervezést igényel, és nem utolsósorban időbe kerül. Én ezt az időt nevezem a saját és a családom egészségének megtartására fordított időnek. Megéri. Az alábbi képen a kisfiam mai uzsonnástáskája látható.

  uzsonnastaska kicsi

 

Étkezéskor szánj elég időt az evésre, rágd meg alaposan a falatokat, evés közben ne igyál, mert felhígulnak az emésztőenzimek, ami puffadáshoz, telítettségérzethez vezet! Táplálékodban legyen elegendő kalória, tápanyag, vitamin, ásványi anyag, élő enzim, antioxidáns, de ne legyen benne üres kalória, káros anyag. Minden nap kell főtt ételt fogyasztani, ebédre vagy vacsorára, és leginkább azt jó  megenni, ami az adott évszak szerint, az adott földrajzi helyen megterem. Minden főétkezésre – reggelire, ebédre és vacsorára is - úgy kell összeállítani a táplálékodat, hogy legyen benne mindhárom makronutriensből: fehérje, szénhidrát és zsír is. Törekedj az „élő” táplálék fogyasztására is: friss zöldség, gyümölcs is legyen mindig a napi menüdben.

A táplálékok összetevőiről, a makro-, és mikronutriensekről a következő bejegyzésben olvashatsz majd.

 

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem. A „feliratkozás a blogra” gomb megnyomásával a jövőben e-mailben is kaphatsz értesítést az új bejegyzésekről. 

 

Fotó: Pinterest

0
Barátságos Tiramisu
Hogyan sportolj?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 28. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép