Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
2 minutes reading time (404 words)

Szilvás-barackos linzer gluténmentesen

IMG_2405-1

Egy kedves barátnőm édesapjától kaptam még nagyon régen egy almás pite receptet, linzer tésztával. Kicsit átalakítottam, hogy kevesebb szénhidrát legyen benne, az is főként lassan felszívódó, elkerültem a cukrot, és mivel zab és mandula liszttel készült, így gluténmentessé is tettem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokkal nehezebb így a tésztával bánni, mint a finom búzalisztes változatban. Találékonynak kell lenni.

Hozzávalók a tésztához

220 gramm teljes kiőrlésű zabliszt, + még egy kicsi a nyújtódeszka meghintéséhez
200 gramm mandulaliszt
60 gramm tejföl
250 gramm puha vaj
2 tojás sárgája (a fehérjével pedig a végén kentem le a tetejét)
10 gramm stevia-inulin keverék
1 foszfátmentes sütőpor
 

Hozzávalók a töltelékhez

600 gramm felszeletelt szilva és sárgabarack vegyesen
5 gramm stevia-inulin keverék
1 teáskanál fahéj
 
IMG 2402
 

Elkészítés

A lisztet elkevertem a sütőporral, majd elmorzsoltam a puha vajjal. Ez a linzer tészta lelke. Aztán hozzáadtam a tojássárgákat, meg a stevia-inulin port, és a tejfölt. Ez a tészta nagyon lágy, és a hiányzó sikér tartalom miatt nem is olyan rugalmas, mint a finom búzalisztes változat, például kinyújtani sem lehet. Utólag azon gondolkoztam, hogy legközelebb teszek hozzá egy kis utifűmaghéjat, az javíthat még az állagán. 2 félre osztottam, becsavartam műanyag fóliába, és betettem a hűtőbe pihenni egy fél órára. 
 
A továbbiakban sodrófa helyett a kezemmel dolgoztam. A tészta egyik részével kibéleltem egy tepsit (30 cm x 23 cm), úgy hogy a kezemmel nyomkodtam bele. A kimagozott gyümölcsöket összekevertem a stevia-inulin keverékkel meg a fahéjjal, a tésztára terítettem. Utána következett a nehezebb mutatvány: a tészta másik feléből pici darabkákat nyomkodtam a gyümölcsök tetejére, úgy hogy morzsás benyomást keltsenek. Mint egy kis borzaska. Végül lekentem a tojásfehérjével.
 
Végül légkeveréses sütőben 200 fokon 30 perc alatt sütöttem meg.
 
IMG 2407
 

A szénhidrát tartalom kiszámítása

 
220 gramm teljes kiőrlésű zabliszt - 100/73 - 161 gramm
200 gramm mandulaliszt - 100/4 - 8 gramm
300 gramm sárgabarack - 100/9 - 27 gramm
300 gramm szilva - 100/10 - 30 gramm
 
Mindösszesen 226 gramm szénhidrát.
A süteményt 12 szeletre végtam fel, így szeletenként 18.8 gramm szénhidrát volt benne, ami pont egy köztes étkezésnek megfelelő mennyiség. 
 
 
Jó étvágyat!
 
IMG 2448 másolat
 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

0
A futók alvásigénye minden megtett kilométerrel ar...
Töltsd fel a szénhidrát raktáraidat, és kerüld el ...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. október 22. hétfő
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép