A pizza rendelésben az a praktikus, hogy gyorsan „elkészül a vacsora“, ráadásul a konyhát sem kell bepiszkítani. Viszont szénhidrátban nem azt kapom, amit minőségben és mennyiségben elvárok egy vacsorától. Szóval a fiúk tegnap este rendeltek, én pedig kinyitottam a hűtőt: miből tudnék magamnak én is pizzát sütni?
A hozzávalók (szerintem) 2 fő részére
A tészta alaphoz
50 gramm teljes kiőrlésű zabliszt
250 gramm krémes sovány túró
2 tojás
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál bio sütőpor (2 teáskanál útifűmaghéjjal lehetne helyettesíteni, csak nálam pont kifogyott)
só, szárított kakukkfű ízlés szerint
A feltéthez
70 gramm sűrített paradicsom (nyilván elegánsabb lenne saját főzésű paradicsom szósszal, de nagyon éhes voltam, és ezt csak fel kellett kenni egy kis sóval és kakukkfűvel megbolondítva)
1 csomag mozzarella sajt
3 nagy szelet főtt sonka
pár szem olívabogyó
Az elkészítés
A tésztához valókat alaposan össze kell keverni egy tálban. Nem lesz szép látvány, ne várjátok, és még csak véletlenül sem fog hasonlítani a pizzatésztához. Utána sütőpapírra 6-7 mm vastagságban fel kell kenni az egészet. Türelmesen bíbelődve, hogy a dombocskák és gödröcskék elsimuljanak, homogénné váljon a felszín. Majd 210 fokos légkeveréses sütőbe betenni kb. 10-12 percre. A tészta megemelkedik a sütőpor hatására (de majd szépen lelapul, amikor a feltétek is rákerülnek), és amikor már teljesen szilárd a felszín, és picit meg is barnult, akkor kivenni, és a feltéteket rátenni. Azután mehet vissza a sütőbe még kb. 10-12 percre.
Úgy gondolom, hogy egy saját készítésű zöldfűszeres paradicsomszósz sokat dobna még a pizzát körülölelő illatfelhő és az íz élvezeti értékén, de majd legközelebb. Most a praktikumra törekedtem.
A szénhidrát tartalom kiszámítása
Az általam használt teljes kiőrlésű zabliszt 50 grammjában 38 gramm szénhidrát volt. A felhasznált paradicsompüré pedig a csomagolásán feltüntetett adatok szerint 6 gramm szénhidrátot tartalmazott. A többi összetevőre nem kell szénhidrátot számolni. Ez így összességében 44 gramm szénhidrát, és 2 adag vacsora lett belőle. Jó étvágyat!
Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "Airmid nyomában" Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés témában.
A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!
Köszönöm, hogy velem tartottál!