Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (504 words)

Félmaratoni visszaszámlálás: 8

FullSizeRender-_20170902-203313_1

Vannak tipikus futósérülések, és nem tipikusak is. Utóbbira példa amikor futóedzés után hazafelé sétálva a tükörsima járdán kegyetlenül eltaknyolok. Majd 3 hétig küzdöttem a sebgyógyulással, mert pont a térdem közepe sérült meg, ahol húzódik a bőr. A tipikus futósérülések nagyobb részét viszont el lehet kerülni, ha a bemelegítésre és a nyújtásra is kellő figyelmet fordítunk.
 
A bemelegítés nem a kedvencem, a nyújtást pedig próbáltam régebben mindig elbliccelni. Mert huszonévesen végül is nem járt következménnyel. De ma már igen! Így most minden edzésem gimnasztikával és futóiskolával kezdődik, a végén pedig nyújtással és hengereléssel zárul. Ennek ellenére a jobb talpamnál vannak most gondok, de a nyújtással, hengereléssel, és a mágnesterápiás kezelésekkel karban tudom tartani. A verseny után viszont pihentetni fogom.

FullSizeRender 4 másolat 

A sérülések elkerülésére ezeket a módszereket alkalmazom: 

- manuálterápia (fokozottan terhelt időszakban 2-3 hetente megyek, egyébként évente 2-3 alkalommal)

- jóga

- gyógytorna (ezt mostanában naponta végzem)

- rendszeres hengerelés

- edzés előtt alapos bemelegítés, utána nyújtás

IMG 4499

 

A mai menüm 

Eddig 180 -200 gramm szénhidrátot ettem (CH-ként jelölöm ezután) + ha az edzésnek van extra CH igénye, de most megpróbálom néhány nap alatt fokozatosan lecsökkenteni max.150-160 grammig, hogy aztán jobban töltődjenek a glikogén raktárak az utolsó napokban. Mától már nem iszom koffeint és alkoholt sem. 

Reggeli: Jókenyér wellness kenyér, avokádó krém és paradicsom + tea 

Tízórai: Hideg Nyalat zserbó – ami maglisztekből készül és cukormentes, egy adag 20 gramm CH-t tartalmaz, de nagyon sok kalória van benne, így ha valaki fogyókúrázik, csak óvatosan vele 

Ebéd: 2 szelet csökkentett szénhidráttartalmú vékony tésztás pizza, + mozzarella saláta + sárgadinnye 

Uzsonna: sárgabarack + sógornőm mini palacsintája, amit teljeskiőrlésű lisztből és steviaval készített 

Vacsora: gombakrém leves + natúr sült csirkemell brokkolival és quinoával 

Utóvacsora: natúr zabkeksz lesz (Nairn’s oatcakes) 

IMG 8795 2

A tegnapi gálavacsorán végül is nem volt annyira nehéz dolgom, találtam lassan felszívódó szénhidrátot. Mini nyers sárgarépákat kínáltak, de volt avokádó és csonthéjasokból is ettem, és egy kis „majdnembarna” rizst, mellette sok salátafélét és halfélét. A desszertet teljesen kihagytam, helyette sajtot választottam. 

A mai edzésem 

Gimnasztika után laza átmozgató futásom volt, a végén néhány repülőrajttal (összesen 60 perc), készülve a holnapi hosszú futásra. A mai edzés estére csúszott, de a sötétben, esőben a legcukibb edzőtársam mégis kitartott mellettem, a kisfiam biciklivel kísért. 

Regeneráció 

Pillanatnyilag ez a legnagyobb kihívás. A félmaratont megelőző napon az  5. Golfkupa a Fenntartható Jövőért rendezvényt bonyolítom annak főszervezőjeként, korán reggeltől késő estig. Jelenleg a projekt finish-ében járunk, és nagyon sokat dolgozom rajta az egyéb dolgok mellett, de megpróbálok nem elvenni időt az alvásból. 

"Meddig zsigerelheted ki önmagadat?" címmel már írtam erről korábban egy nagyon taulságos blogbejegyzést.

- az elmúlt éjjel 7,5 órát aludtam

- nyújtottam, hengereztem

- mágnesterápiás kezelés a talpamon és a vádlimon

nyujtas

 

Holnap folytatás következik. 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "Airmid nyomában" Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában. 

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod! 

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

 

 

0
Félmaratoni visszaszámlálás: 7
Félmaratoni visszaszámlálás: 9

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 19. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép