Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (515 words)

Mentes epres torta és édesítési kisokos

1

Két dolgot hangsúlyoznék ki az alábbi írásomból, és persze a torta receptjét, szénhidrát számítását is megtalálod benne: 1. A „mentes” számomra azt jelenti, hogy minőségi és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztok, mellőzve azokat az élelmiszereket, melyek nem támogatják a saját aktuális egészségi állapotomat. 2. Az édes ízt nem pótolni kell, és alternatív megoldásokból előteremteni, hanem az édes íz dominanciáját kell megszüntetni a táplálkozásodban. 

Így készült az epres tortácska 

6 tojásból, 60 gr zabpehely lisztből, 60 gr mandula lisztből és 20 gr stevia-inulin porból (Holland&Barrett)  piskótát sütöttem. Hátha valakinek segít: piskóta sütésénél 10 percig 200 fokon, majd kb. 15-20 percig 180 fokon sütjük a tésztát, így alakul ki a rácsszerkezet, ami sütőpor nélkül is levegősen tartja a piskótát. Hozzáteszem, közel nem lesz olyan laza, mint a cukorral (=szacharóz, bármilyen álnév alatt is fut) készült piskóta. Ha esetleg pirul a teteje, le is lehet takarni sütőpapírral. 

Vaníliás zabpudingból (Szafi Free) főztem 2 adagot (50 gr pudingpor, 4 dl cukrozatlan kókusztejet használtam hozzá, és 5 gr stevia-inulin port, (mi nem szeretjük a domináns édes ízt). A pudingot a piskóta tetejére kentem még langyosan, majd amikor kihűlt kb. 200 gr eperrel díszítettem. 

IMG 6604

Édesítési kisokos

Gyorsan hozzá is teszem, senki ne gondolja, hogy a stevia-inulin por „egészséges” édesítő! Egyik alternatív édesítési megoldás sem az.

Ez nem azt jelenti, hogy ne használd őket soha, csak tudd, hogy mit használsz, és használd ritkán és keveset!  

  • A stevia növény jó megoldás édesítésre, de feldolgozott állapotban, porként már nem az. Az inulin pedig egy polifruktozán lánc, ami fruktózzá alakul, tehát gyümölcscukorrá. Azért használják előszeretettel édesítésre, mert bizonyos mennyiségig inzulin nélkül is hasznosul a szervezetben. DE: a gyümölcscukor napi 25-40 gr feletti fogyasztása erősen gyulladásfokozó hatású, ráadásul elég sokan szenvednek fruktóz felszívódási zavarral is, anélkül hogy tudnának róla. Tehát csak óvatosan! 
  • A cukoralkoholkat (pl. eritrit, xilit) kerüld el, mivel a vastagbélben rohadva a patológiás bélflórát erősítik (magas FODMAP)!  
  • A szacharóz (alias kristálycukor) rendkívül változatos álneveken kapható: kókuszvirág cukor, nádcukor, melasz, barnacukor, stb. Mindegyik kémiai szerkezete 1 glükóz + 1 fruktóz = 1 szacharóz. Tehát mindegyik fele gyümölcscukor. 
  • A mesterséges édesítők, melyek nem rendelkeznek szénhidrát és kalória tartalommal, ugyanúgy inzulin választ váltanak ki a szervezetben! 
  • Általában mézet vagy juharszirupot használok édesítésre, kis mennyiségben. Monoszacharid formában tartalmazzák a glükózt és a fruktózt, emellett sok más vitális elemet is. Viszont hőkezelés hatására utóbbiak elpusztulnak. 

Szerintem a cukrot nem pótolni kell a táplálkozásodban, hanem leszokni az édes íz mindenek feletti dominanciájáról! Attól még semmi nem lesz „egészséges édesség”, hogy alternatív édesítőkkel készül el. 

A szénhidrát tartalom számítása 

60 gr zabpehely liszt (100/58): 34,8 gr

60 gr mandula liszt (100/4): 2,4 gr

50 gr zabpuding (100/67): 33,5 gr

200 gr eper (100/6): 12 gr 

összesen: 82,7 gr  

A tojásra, a stevia-inulin porra és a kókusztejre nem számolok szénhidrát tartalmat. 

A tortát 8 szeletre osztottam, tehát szeletenként 10,3 gr szénhidrátot tartalmaz. 

Jó étvágyat!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

0
Forma-1: A humán faktor
Hogyan egyél jóga óra előtt?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 19. kedd
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép