Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
5 minutes reading time (1076 words)

Komplementer medicina = kiegészítő, holisztikus, alternatív gyógyászat

schuler-2913779_1920

A természetes gyógymódokat sokféle névvel illetik. Az „alternatív, tradícionális, nem-konvencionális gyógymódok” elnevezésektől egészen a „sarlatán, boszorkányság” jelzőkig. Az elmúlt hétvégét legnagyobb örömömre barátok körében tölthettem, ahol rendkívül inspiráló beszélgetések zajlottak közöttünk a témában. Orvosi, jogi, laikus, geopolitikai és még fenntarthatósági szempontból is körbejártuk a témát. Így jutottunk el például a „fenntartható rákgyógyításig”, és a konkluzióig, hogy LEGYEN a medicina KOMPLEMENTER. 

A természetgyógyászat jogi meghatározása Magyarországon

A többféle megnevezés oka az, hogy a természetgyógyászati eljárásokat gyakorlók csoportjai részben különböző megközelítésből is tekinthetnek tevékenységükre. A magyarországi jogi szabályozás (11/1997. (V. 28.) NM rendelet) a „természetgyógyászati tevékenységek gyakorlásának kérdéseiről” beszél, míg a rendelet szövegében a „nem-konvencionális eljárások” megnevezést alkalmazzák. A rendelet szabályozza azt is, hogy mely természetgyógyászati ágazatok művelhetőek orvosi diploma nélkül, és melyek kötöttek orvosi diplomához.

Milyen üzenetet hordoznak a különféle elnevezések? 

Nem-konvencionális gyógymódok

Arra utal, hogy nem közmegegyezés szerinti eljárásokat alkalmaz (konvencionális = közmegegyezésen alapuló), vagyis megkérdőjelezi ezeket a szabályokat. Ez a hozzáállás megkérdőjelezi az orvostudomány (konvencionális eljárások)  mindenhatóságát. Talán ez így egy kicsit meredek, de gondolj például arra, hogy a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében, a krónikus és pszichoszomatikus betegségek gyógyításában milyen hatékonyak a természetes eljárások. Ugyanakkor a perforált vakbél operációja semmiképpen nem helyettesíthető gyógyteával, sőt, még aromaterápiás bedörzsöléssel sem.

Mindebből szinte logikusan következik, hogy a megoldás a konvencionális és nem-konvencionális gyógymódok együttes alkalmazásában van (lehetne), amit nevezhetünk integrált medicinának is.

          meditation 1384758 1280

Tradicionális gyógyítási rendszerek

Az első írásos emlékek a természtes gyógymódokról 8 ezer évvel ezelőttről származnak. Példaként az ájurvédikus gyógyítást és a hagyományos kínai orvoslást részletezem majd egy kicsit, de természetesen számos ókori nép kultúrájából maradtak fenn bizonyítékok. Innen a tradícionális elnevezés.

Hogy csak az ókori görögöket és Hippokratészt említsem, akit a nyugati orvoslás is példaképének tart. „NIL NOCERE”  - híres mondása, azaz „NE ÁRTS!”

Nos többek között innen indult a bevezetőben említett beszélgetésünk a fenntarthatóság jegyében is megvizsgált modernkori rákgyógyításról, nevezetesen a kemoterápiáról. A „fenntartható-szemlélet” a meglévő erőforrások (=immunrendszer) fenntartásáról, fejlesztéséről, újrahasznosításáról, megerősítéséről szól (hasonlóan a természetgyógyászati megközelítéshez), nem pedig az erőforrások totális lerombolásáról (mint a kemoterápia), és a nulláról történő újraépítéséről. Már amennyiben marad kit újraépíteni. Ez merőben ellentétes a fenntarthatóság eszméjével, és Hippokratész alapelvével is.

Félreértés ne essék, nem szeretnék belekontárkodni abba, amihez nem értek, de GONDOLATÉBRESZTŐNEK SZÁNTAM eme fejtegetést.  

Ájurvédikus gyógyítás

mandala 2798417 1280

 Az ősi Indiában a Védák  (vallásos iratok, melyek a hagyomány szerint a Teremtő szájából, a világ létesülésekor keletkeztek) az „örök és való dolgok tudása” –t hordozzák az időszámításunk előtti 6-4 ezredik évből.  

Az első része a Mantrák, melyek szent igék, második része a Bráhmanák, azaz bölcseleti fejtegetések, harmadik része pedig a Szútrák, az emberi élet különböző területeire vonatkozó szabálygyűjtemények, melyek között már fellelhetőek az ájurvédikus gyógyítás alapjai. A világszerte napjainkban is széles körben alkalmazott rendszer szerint a betegség kiváltója minden esetben az egyensúly megbomlása. A diagnózis felállításában a pulzus, a nyelv, az arc, az ajkak, a körmök és a szemek alapos vizsgálata segít. Az életrend megváltoztatása (részei a jóga gyakorlatok is), az étrend meghatározása és különböző tisztítókúrák alkalmazása a gyógyítás eszközei az egyensúly viszaállításához.

Hagyományos kínai orvoslás

IMG 9345 másolat

Ez itt az én talpam a képen. Az achillesem tapadásának krónikus gyulladását gyógyítják éppen akupunktúrával.

Egyik legrégibb írásos dokumentuma az Írások könyve (Szu king), melyet a hagyomány szerint Konfuciusz állított össze az időszámításunk előtti 6-5. század határán. Tanításai szerint az energia – anyag – szellem egysége alkotja az embert, és mily meglepő, itt is az egység megbomlása vezet működési zavarhoz, vagyis a betegséghez. Diagnosztizáláshoz kikérdezést, pulzus és nyelvvizsgálatot, illetve tapintást alkalmaznak. Az egyensúly visszaállításához a kezelések között szerepel a diéta (= szabályozott táplálkozás), gyógynövényterápiák, akupunktra, akupresszúra, moxa és köpöly terápiák.

medicine 1760665 1920

A képen a köpölyözés módszere látható, mellyel az energiahiányos állapotokon javíthatunk.

Modernkori rendszerek

A teljesség igénye nélkül a számomra két legmeghatározóbb rendszert emelném ki.

A homeopátia gyógyító rendszerét, ami egyébként manapság érdemtelenül vált - legfőképpen a háttérben meghúzódó üzleti érdekek miatt- támadások céltáblájává, Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843) német orvos alkotta meg. Ha csak a történelmi tényeket vesszük figyelembe, akkor is kijelenthetjük, hogy Dr. Hahnemann a 18. században 88 évet élt, tehát valamit azért csak tudhatott az egészség megőrzéséről. Organon című könyvében fejti ki tanait. Én most mégis egy másik könyvet ajánlok a témában: Peter Chappell laikusok számára íródott, olvasmányos, lebilincselő és szemfeltáró művét, melynek címe „Lelki gyógyítás homeopátiával”. Ha szeretnéd megérteni a homeopátia lényegét, akkor ezt a könyvet olvasd el! 

homeopathy 2054956 1280

Az antropozófus orvoslás rendszere Rudolf Steiner (1861-1925) nevéhez kötődik. Az antropozófia rendszere szellemtudományi kutatásainak eredményeként létrejött ezoterikus tanítás és megismerési út. A bennünk élő és ható szellemet összeköti a világban működő szellemmel, a mikrokozmoszt a makrokozmosszal.

Az antropozófus orvoslás – mint teljes orvosi rendszer - elismeri a modern tudományokat, és fel is használja azokat az orvosi gyakorlatában. Hasonlóan az ókorból eredő gyógyító rendszerekhez, nem csak az ember fizikai állapotát tekinti fontosnak, hanem a lelki és szellemi állapotot is. Az egyensúly felborulása vezet a betegségek kialakulásához. A betegek aktívan részt vesznek a terápiában, mely többek között orvosi beszélgetésből, elixírekből, diétából (=szabályozott táplálkozás), és művészeti terápiákból áll.  A kedvenc részem pedig a tanai közül: 

„Az ember fejlődő, önmagáért tenni tudó lény.” 

antropozofia2

  

Komplementer alternatív medicina (CAM – Complementary Alternative Medicine)

A természetgyógyászati eljárások és terápiák összefoglaló megnevezései közül számomra ez a legkifejezőbb és legszimpatikusabb. Nyugat-Európában is legtöbbször már ezzel a kifejezéssel találkozunk, ha természetes gyógymódok után kutatunk.

KOMPLEMENTER - azaz kiegészíti az orvosi eljárásokat

ALTERNATÍV – azaz az orvosi eljárások helyett is alkalmazható (amikor annak helye és ideje van)

Hiszem, hogy a gyógyításban az egyetlen és legfőbb szempont az ember HOLISZTIKUS egysége kell, hogy legyen. Bármelyik medicina felől is közelítjük meg a kérdést,

Végezetül arra bíztatnék mindenkit, hogy mielőtt természetgyógyászt választ magának, tájékozódjon ugyanolyan alapossággal, mint ahogyan általában orvost is választunk magunknak. Fontos, hogy milyen szakvizsgával rendelkezik a terapeuta, mennyi tapasztalat áll mögötte, és valóban olyan dologgal foglalkozik-e, amihez ért. Csak példaként: sokan alkalmaznak állapotfelmérő gépeket, melyek elterjedése egyébként örvendetes. A diagnózis felállítása után azonban (mely legnagyobb részt a gép kiértékelése) nagyon sokszor kap a páciens hiányos, félrevezető, vagy akár hibás terápiás utasításokat is – szakismeret hiányában.

Továbbá nagyon fontosnak tartom, hogy ha az egészségeddel kapcsolatos kihívásokra keresel megoldást, akkor egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberhez fordulj! Azért mert valaki azt hírdeti magáról a közösségi oldalakon, hogy megoldást kínál a problémádra, még nem feltétlenül ért hozzá. Ellenben a szakértelem hiányával nagyon sok kárt tud okozni.

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Fotó: Pixabay

0
Aromaterápia a léleknek
BÚÉK 2016
 

Hozzászólások 1

Vendég - Sági Mária - 2017. október 08. vasárnap, 19:37

Hálás köszönetem a bulvár wellness kerüléséért, szeretem a komoly és hiteles tartalmakat. Amióta találkoztam néhány kiváló lehetőséggel, nekem is szívügyem lett az egészségmegőrzés és kapcsolódó tartalmai. Természetes módszerekkel (lehet egyáltalán másképp?) és hatékonyan. Én is arra szavazok, hogy legyen komplementer a medicina.
http://arcapolas-fenyterapiaval.hupont.hu

Hálás köszönetem a bulvár wellness kerüléséért, szeretem a komoly és hiteles tartalmakat. Amióta találkoztam néhány kiváló lehetőséggel, nekem is szívügyem lett az egészségmegőrzés és kapcsolódó tartalmai. Természetes módszerekkel (lehet egyáltalán másképp?) és hatékonyan. Én is arra szavazok, hogy legyen komplementer a medicina. http://arcapolas-fenyterapiaval.hupont.hu
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 16. kedd
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép