schuler-2913779_1920

A természetes gyógymódokat sokféle névvel illetik. Az „alternatív, tradícionális, nem-konvencionális gyógymódok” elnevezésektől egészen a „sarlatán, boszorkányság” jelzőkig. Az elmúlt hétvégét legnagyobb örömömre barátok körében tölthettem, ahol rendkívül inspiráló beszélgetések zajlottak közöttünk a témában. Orvosi, jogi, laikus, geopolitikai és még fenntarthatósági szempontból is körbejártuk a témát. Így jutottunk el például a „fenntartható rákgyógyításig”, és a konkluzióig, hogy LEGYEN a medicina KOMPLEMENTER. 

A természetgyógyászat jogi meghatározása Magyarországon

A többféle megnevezés oka az, hogy a természetgyógyászati eljárásokat gyakorlók csoportjai részben különböző megközelítésből is tekinthetnek tevékenységükre. A magyarországi jogi szabályozás (11/1997. (V. 28.) NM rendelet) a „természetgyógyászati tevékenységek gyakorlásának kérdéseiről” beszél, míg a rendelet szövegében a „nem-konvencionális eljárások” megnevezést alkalmazzák. A rendelet szabályozza azt is, hogy mely természetgyógyászati ágazatok művelhetőek orvosi diploma nélkül, és melyek kötöttek orvosi diplomához.

Milyen üzenetet hordoznak a különféle elnevezések? 

Nem-konvencionális gyógymódok

Arra utal, hogy nem közmegegyezés szerinti eljárásokat alkalmaz (konvencionális = közmegegyezésen alapuló), vagyis megkérdőjelezi ezeket a szabályokat. Ez a hozzáállás megkérdőjelezi az orvostudomány (konvencionális eljárások)  mindenhatóságát. Talán ez így egy kicsit meredek, de gondolj például arra, hogy a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében, a krónikus és pszichoszomatikus betegségek gyógyításában milyen hatékonyak a természetes eljárások. Ugyanakkor a perforált vakbél operációja semmiképpen nem helyettesíthető gyógyteával, sőt, még aromaterápiás bedörzsöléssel sem.

Mindebből szinte logikusan következik, hogy a megoldás a konvencionális és nem-konvencionális gyógymódok együttes alkalmazásában van (lehetne), amit nevezhetünk integrált medicinának is.

          meditation 1384758 1280

Tradicionális gyógyítási rendszerek

Az első írásos emlékek a természtes gyógymódokról 8 ezer évvel ezelőttről származnak. Példaként az ájurvédikus gyógyítást és a hagyományos kínai orvoslást részletezem majd egy kicsit, de természetesen számos ókori nép kultúrájából maradtak fenn bizonyítékok. Innen a tradícionális elnevezés.

Hogy csak az ókori görögöket és Hippokratészt említsem, akit a nyugati orvoslás is példaképének tart. „NIL NOCERE”  - híres mondása, azaz „NE ÁRTS!”

Nos többek között innen indult a bevezetőben említett beszélgetésünk a fenntarthatóság jegyében is megvizsgált modernkori rákgyógyításról, nevezetesen a kemoterápiáról. A „fenntartható-szemlélet” a meglévő erőforrások (=immunrendszer) fenntartásáról, fejlesztéséről, újrahasznosításáról, megerősítéséről szól (hasonlóan a természetgyógyászati megközelítéshez), nem pedig az erőforrások totális lerombolásáról (mint a kemoterápia), és a nulláról történő újraépítéséről. Már amennyiben marad kit újraépíteni. Ez merőben ellentétes a fenntarthatóság eszméjével, és Hippokratész alapelvével is.

Félreértés ne essék, nem szeretnék belekontárkodni abba, amihez nem értek, de GONDOLATÉBRESZTŐNEK SZÁNTAM eme fejtegetést.  

Ájurvédikus gyógyítás

mandala 2798417 1280

 Az ősi Indiában a Védák  (vallásos iratok, melyek a hagyomány szerint a Teremtő szájából, a világ létesülésekor keletkeztek) az „örök és való dolgok tudása” –t hordozzák az időszámításunk előtti 6-4 ezredik évből.  

Az első része a Mantrák, melyek szent igék, második része a Bráhmanák, azaz bölcseleti fejtegetések, harmadik része pedig a Szútrák, az emberi élet különböző területeire vonatkozó szabálygyűjtemények, melyek között már fellelhetőek az ájurvédikus gyógyítás alapjai. A világszerte napjainkban is széles körben alkalmazott rendszer szerint a betegség kiváltója minden esetben az egyensúly megbomlása. A diagnózis felállításában a pulzus, a nyelv, az arc, az ajkak, a körmök és a szemek alapos vizsgálata segít. Az életrend megváltoztatása (részei a jóga gyakorlatok is), az étrend meghatározása és különböző tisztítókúrák alkalmazása a gyógyítás eszközei az egyensúly viszaállításához.

Hagyományos kínai orvoslás

IMG 9345 másolat

Ez itt az én talpam a képen. Az achillesem tapadásának krónikus gyulladását gyógyítják éppen akupunktúrával.

Egyik legrégibb írásos dokumentuma az Írások könyve (Szu king), melyet a hagyomány szerint Konfuciusz állított össze az időszámításunk előtti 6-5. század határán. Tanításai szerint az energia – anyag – szellem egysége alkotja az embert, és mily meglepő, itt is az egység megbomlása vezet működési zavarhoz, vagyis a betegséghez. Diagnosztizáláshoz kikérdezést, pulzus és nyelvvizsgálatot, illetve tapintást alkalmaznak. Az egyensúly visszaállításához a kezelések között szerepel a diéta (= szabályozott táplálkozás), gyógynövényterápiák, akupunktra, akupresszúra, moxa és köpöly terápiák.

medicine 1760665 1920

A képen a köpölyözés módszere látható, mellyel az energiahiányos állapotokon javíthatunk.

Modernkori rendszerek

A teljesség igénye nélkül a számomra két legmeghatározóbb rendszert emelném ki.

A homeopátia gyógyító rendszerét, ami egyébként manapság érdemtelenül vált - legfőképpen a háttérben meghúzódó üzleti érdekek miatt- támadások céltáblájává, Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843) német orvos alkotta meg. Ha csak a történelmi tényeket vesszük figyelembe, akkor is kijelenthetjük, hogy Dr. Hahnemann a 18. században 88 évet élt, tehát valamit azért csak tudhatott az egészség megőrzéséről. Organon című könyvében fejti ki tanait. Én most mégis egy másik könyvet ajánlok a témában: Peter Chappell laikusok számára íródott, olvasmányos, lebilincselő és szemfeltáró művét, melynek címe „Lelki gyógyítás homeopátiával”. Ha szeretnéd megérteni a homeopátia lényegét, akkor ezt a könyvet olvasd el! 

homeopathy 2054956 1280

Az antropozófus orvoslás rendszere Rudolf Steiner (1861-1925) nevéhez kötődik. Az antropozófia rendszere szellemtudományi kutatásainak eredményeként létrejött ezoterikus tanítás és megismerési út. A bennünk élő és ható szellemet összeköti a világban működő szellemmel, a mikrokozmoszt a makrokozmosszal.

Az antropozófus orvoslás – mint teljes orvosi rendszer - elismeri a modern tudományokat, és fel is használja azokat az orvosi gyakorlatában. Hasonlóan az ókorból eredő gyógyító rendszerekhez, nem csak az ember fizikai állapotát tekinti fontosnak, hanem a lelki és szellemi állapotot is. Az egyensúly felborulása vezet a betegségek kialakulásához. A betegek aktívan részt vesznek a terápiában, mely többek között orvosi beszélgetésből, elixírekből, diétából (=szabályozott táplálkozás), és művészeti terápiákból áll.  A kedvenc részem pedig a tanai közül: 

„Az ember fejlődő, önmagáért tenni tudó lény.” 

antropozofia2

  

Komplementer alternatív medicina (CAM – Complementary Alternative Medicine)

A természetgyógyászati eljárások és terápiák összefoglaló megnevezései közül számomra ez a legkifejezőbb és legszimpatikusabb. Nyugat-Európában is legtöbbször már ezzel a kifejezéssel találkozunk, ha természetes gyógymódok után kutatunk.

KOMPLEMENTER - azaz kiegészíti az orvosi eljárásokat

ALTERNATÍV – azaz az orvosi eljárások helyett is alkalmazható (amikor annak helye és ideje van)

Hiszem, hogy a gyógyításban az egyetlen és legfőbb szempont az ember HOLISZTIKUS egysége kell, hogy legyen. Bármelyik medicina felől is közelítjük meg a kérdést,

Végezetül arra bíztatnék mindenkit, hogy mielőtt természetgyógyászt választ magának, tájékozódjon ugyanolyan alapossággal, mint ahogyan általában orvost is választunk magunknak. Fontos, hogy milyen szakvizsgával rendelkezik a terapeuta, mennyi tapasztalat áll mögötte, és valóban olyan dologgal foglalkozik-e, amihez ért. Csak példaként: sokan alkalmaznak állapotfelmérő gépeket, melyek elterjedése egyébként örvendetes. A diagnózis felállítása után azonban (mely legnagyobb részt a gép kiértékelése) nagyon sokszor kap a páciens hiányos, félrevezető, vagy akár hibás terápiás utasításokat is – szakismeret hiányában.

Továbbá nagyon fontosnak tartom, hogy ha az egészségeddel kapcsolatos kihívásokra keresel megoldást, akkor egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberhez fordulj! Azért mert valaki azt hírdeti magáról a közösségi oldalakon, hogy megoldást kínál a problémádra, még nem feltétlenül ért hozzá. Ellenben a szakértelem hiányával nagyon sok kárt tud okozni.

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Fotó: Pixabay