1

Két dolgot hangsúlyoznék ki az alábbi írásomból, és persze a torta receptjét, szénhidrát számítását is megtalálod benne: 1. A „mentes” számomra azt jelenti, hogy minőségi és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztok, mellőzve azokat az élelmiszereket, melyek nem támogatják a saját aktuális egészségi állapotomat. 2. Az édes ízt nem pótolni kell, és alternatív megoldásokból előteremteni, hanem az édes íz dominanciáját kell megszüntetni a táplálkozásodban. 

Így készült az epres tortácska 

6 tojásból, 60 gr zabpehely lisztből, 60 gr mandula lisztből és 20 gr stevia-inulin porból (Holland&Barrett)  piskótát sütöttem. Hátha valakinek segít: piskóta sütésénél 10 percig 200 fokon, majd kb. 15-20 percig 180 fokon sütjük a tésztát, így alakul ki a rácsszerkezet, ami sütőpor nélkül is levegősen tartja a piskótát. Hozzáteszem, közel nem lesz olyan laza, mint a cukorral (=szacharóz, bármilyen álnév alatt is fut) készült piskóta. Ha esetleg pirul a teteje, le is lehet takarni sütőpapírral. 

Vaníliás zabpudingból (Szafi Free) főztem 2 adagot (50 gr pudingpor, 4 dl cukrozatlan kókusztejet használtam hozzá, és 5 gr stevia-inulin port, (mi nem szeretjük a domináns édes ízt). A pudingot a piskóta tetejére kentem még langyosan, majd amikor kihűlt kb. 200 gr eperrel díszítettem. 

IMG 6604

Édesítési kisokos

Gyorsan hozzá is teszem, senki ne gondolja, hogy a stevia-inulin por „egészséges” édesítő! Egyik alternatív édesítési megoldás sem az.

Ez nem azt jelenti, hogy ne használd őket soha, csak tudd, hogy mit használsz, és használd ritkán és keveset!  

Szerintem a cukrot nem pótolni kell a táplálkozásodban, hanem leszokni az édes íz mindenek feletti dominanciájáról! Attól még semmi nem lesz „egészséges édesség”, hogy alternatív édesítőkkel készül el. 

A szénhidrát tartalom számítása 

60 gr zabpehely liszt (100/58): 34,8 gr

60 gr mandula liszt (100/4): 2,4 gr

50 gr zabpuding (100/67): 33,5 gr

200 gr eper (100/6): 12 gr 

összesen: 82,7 gr  

A tojásra, a stevia-inulin porra és a kókusztejre nem számolok szénhidrát tartalmat. 

A tortát 8 szeletre osztottam, tehát szeletenként 10,3 gr szénhidrátot tartalmaz. 

Jó étvágyat!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!