Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
2 minutes reading time (456 words)

Csigabiga 6 gr CH-val

Csigabiga 6 gr CH-val

Megmondom őszintén nem szeretek receptet írni, pedig főzni imádok, enni meg még annál is jobban. A dolognak az az egyszerű magyarázata, hogy az első diplomámat a Vendéglátóipari Főiskolán szereztem, ahol is az azóta már lelkemben rehabilitált biokémia, mikrobiológia, élelmiszeranyagismeret, és táplálkozástudomány tantárgyak mellett azért sütni-főzni is rendesen megtanítottak. Bár recepteket olvasni szoktam, mégis mindig mindent fejből készítek, csak úgy megérzésre. De ha valami érdekeset sikerül kikísérleteznem, akkor azért már leírom. Hiába, én is öregszem :)  

 

Ennek a kakaóscsigának az a különlegessége, hogy a tésztájában a liszt egy részét tehéntúróval helyettesítettem, így spórolva a szénhidráton. A másik részét pedig mandulaliszttel, aminek nagyon alacsony a szénhidrát tartalma. A lisztkeverék harmadik összetevője most teljes kiőrlésű zabliszt volt, de lehetne más gabona teljes kiőrlésű lisztje is. A zabbal kapcsolatban azt jegyezd meg, hogy gluténmentes gabona, de aki allergiás a gluténra, figyeljen oda, hogy tiszta forrásból vegye.

A gluténmentes gabonák lisztjével azért nehezebb dolgozni, mint a búza, rozs vagy árpa liszttel (ezek a gluténtartalmú gabonák), mert nincs benne sikér, ami nehezíti a tészta kezelhetőségét. Ennek helyettesítésére viszont kiváló az utifűmaghéj.

Ja, és még egy gondolat: bár az eritritnek, mint édesítőnek nincs szénhidrát tartalma, emiatt praktikus sütéshez, de mint általában a cukoralkoholoknak, az eritritnek is vannak hátrányai a számos előnye mellett. Erről bővebben ITT  olvashatsz.

 

Hozzávalók a tésztához:

250 gr túró

120 gr mandulaliszt

150 gr teljes kiőrlésű zabliszt

15 gr utifűmaghéj

80 gr eritrit  (elvileg 160 fokig hőstabil, de nekem még soha nem okozott problémát, hogy magasabb hőmérsékleten sütöttem vele)

50 gr olvasztott vaj (helyettesíthető kókuszzsírral)

1 tojás

1 bio sütőpor

1 csipet só

Ha túl sűrű lenne a tészta, akkor kevés növényi tejjel lazíthatod, illetve sütés előtt a csigákat is ezzel kentem át, hogy fényesek legyenek.

 

Hozzávalók a töltelékhez:

100 gr olvasztott vaj

65 gr eritrit

40 gr Holland kakaó

A tésztához először összekevertem a túrót és az eritritet az olvasztott vajjal, tojással, sóval. Utána összekevertem a liszteket a sütőporral és az utifűmaghéjjal, majd hozzákevertem a túrós masszához. Hagytam pihenni a tésztát kb. fél óráig szobahőmérsékleten. Majd kinyújtottam kb. 1 cm vastagságúra, megkentem a töltelékkel, felcsavartam, és megpróbáltam egy nagyon éles késsel szép korongokat szelni belőle. Több-kevesebb sikerrel.  A korongok egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kerültek, tetejüket megkentem a növényi tejjel, és 170 fokon légkeveréssel kb. 20 perc alatt sültek meg. Nem szabad barnára sütni a csigákat, mert kiszáradnak.

 

És most a számítás:

A 120 gr mandulaliszt (The Evolution Diet) CH-ja 5 gr.

150 gr tk. zabliszt CH-ja 99 gr.

15 gr utifűmaghéj CH-ja 13 gr.

40 gr Holland kakaó CH-ja 4 gr.

A többi összetevőre nem számoltam szénhidrát tartalmat.

Ez összesen 121 gr CH, és ebből 20 csigabiga lett, tehát darabonként 6 gr CH tartalommal, és mind gyors CH-nak számít.

 

Jó étvágyat!

 

 

 

0
Asszertív viselkedés a gyakorlatban
A terheléses vércukor vizsgálat – OGTT – helyes me...
 

Hozzászólások 2

Vendég - Jakus - 2019. október 17. csütörtök, 05:29

Nem inkabb lassu ch? Gyorsat irsz a vegen

Nem inkabb lassu ch? Gyorsat irsz a vegen
Vendég - MacPherson Éva - 2019. október 18. péntek, 05:56

Nem-nem, gyors szénhidrátnak számít az édes íz miatt

Nem-nem, gyors szénhidrátnak számít az édes íz miatt :)
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 29. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép