Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
3 minutes reading time (556 words)

Félmaratoni visszaszámlálás: 10

IMG_8476-1

A futás a kedvenc sportom. Tavaly szeptemberben futottam le életem első félmaratonját, most készülök a másodikra, ahol szeretnék javítani az időeredményemen. A következő 10 napban a felkészülésem utolsó napjairól írok: mit eszem, mikor és mennyit edzem, hogyan regenerálódom, milyen táplálékkiegészítőket szedek, mi motivál, milyen cipőben futok, és még számos olyan dolog is szóba kerül, amivel sportoló pácienseimet szoktam támogatni a teljesítményük növelésében. A teljességhez hozzátartozik, hogy inzulinrezisztens vagyok, és autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködéssel (Hashimoto) élek, szóval nálam duplán épülnének a zsírpárnák, ha nem úgy élnék, ahogyan. Ezért sport közben külön figyelmet fordítok a szénhidrát anyagcserémre, amit egyébként minden sportolónak is meg kellene tennie a saját teljesítménynövelése érdekében.

Idén májusban tűztem ki a célt: gyorsulni akarok. Azt már megtapasztaltam, hogy a távolságot tudom nyújtani, csak elhatározás és szorgalom kérdése. De 44 évesen felgyorsulni, az már igazi kihívás! A tavalyi félmaratont pontosan 2 órás idővel futottam le, ezen szeretnék javítani. Életemben először (mivel én amatőr hobbi futó vagyok) kerestem futó edzőt magamnak, hogy a szeptember 10-i Wizz Air Félmaratonra segítsen a felkészülésben. Június óta készülünk együtt, Nóri írja nekem a heti edzéstervemet, melyben nem csak a futóedzések, de a keresztedzések is szerepelnek. A keresztedzések fontosságáról még írok részletesebben a visszaszámlálás során. 

Február óta futok pulzuskontrollal, Polar M400 órát használok, és az applikációt hozzá. Az intenzív edzések megkezdése előtt pedig kardiológiai kivizsgáláson, majd futó teljesítménydiagnosztikán is részt vettem az Ensportnál, hogy a felkészülésemben azokra a területekre tudjunk igazán összpontosítani, ahol a fejlesztés a leginkább szükséges. De ezekről is lesz még szó a következő napokban. 

Ma, augusztus 31-én a havi futóedzés egyenlegem 221,6 km. Persze tudom, hogy minden relatív, de én még soha életemben nem futottam közel ennyit sem egy hónap alatt! Talán 100 km volt az eddigi legtöbb. A barátnőim azt mondták, hogy jövőre már elég egy autóval mennünk a VOLT Fesztiválra, én futva tehetem meg a Budapest – Sopron távot :-)

Képernyőfotó 2017 08 31 10.58.59

 

A mai menüm 

Napi 180 -200 gramm szénhidrátot eszem (CH-ként jelölöm ezután) + ha az edzésnek van extra CH igénye 

Reggeli: 2 főtt tojás, pur-pur kenyér vajjal, zöldpaprika, zöld tea 

Tízórai: sárgadinnye leturmixolva (mivel ez pont edzés utánra esett, így lassú CH-t nem ettem)

Ebéd: sült tarja zöld salátával + zabpehelyből készített almás palacsinta, utóbbi tartalmazta a szükséges lassú és gyors CH adagomat 

Uzsonna: sárgabarack 

Vacsora: lecsó barna rizzsel 

Utóvacsora: natúr zabkeksz lesz (Nairn’s oatcakes)

 

A mai edzésem 

Bemelegítő gimnasztika és futóiskola után 70 perces futóedzésem volt, ahol rövid, és hosszú résztávos gyorsító gyakorlatokat kellett végeznem, előtte bemelegítő futással, a végén pedig levezető futással.

 

Regeneráció 

A holnapi iskolakezdésre készülődést nem nevezném kifejezetten anyuka-regeneráló-tevékenységnek, de igyekeztem odafigyelni: 

- az elmúlt éjjel 8 órát aludtam

- edzés után nyújtottam, hengereztem, majd fürdőt vettem tengeri sóval és izomlazító illóolajokkal

- van egy kis mágnesterápiás gépem, amivel a talpamat és a vádlimat megkezeltem ma is

- használok izomlazító krémet

 

A tavalyi félmaratoni tapasztalataimról a  RUNNER’S WORLD Magyarország oldalán jelent meg 2 írásom, ahol azóta már szakértőként dolgozom. Itt tudod elolvasni őket:

Első félmaraton inzulinrezisztenciával 1.

Első félmaraton inzulinrezisztenciával 2.  

Holnap folytatás következik.  

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "Airmid nyomában" Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában. 

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod! 

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

 

0
Félmaratoni visszaszámlálás: 9
Szoknya és Nadrág: A magyar Airmid

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 28. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép