Élet. Minőség. Természetesen.

piacter fc
2 minutes reading time (401 words)

Emésztést javító növények és gyógyvizek

spices-2548653_1920

Írd fel a bevásárlólistádra! Karácsonykor még jól jöhetnek az emésztést javító gyógynövények és gyógyvizek. Bár nem cél, hogy az ünnepek alatt degeszre együk magunkat - nálunk legalább is biztosan nem -, de ha a következő fűszernövényeket belecsempészed a menübe, nem csak evés közben látsz majd mosolygós arcokat, hanem utána is. A délutáni teázáshoz a bejgli mellé pedig szintén találsz néhány ötletet.

Minden fűszernövény javítja az emésztést, ezért ételeink elkészítésénél használjuk őket bátran, és főként változatosan. A leghatásosabb fűszernövények: kardamom, rozmaring, szurokfű, gyömbér, ánizs, kömény, kapor.

cardamom 390599 1920

kardamom

anis 2170626 1920

ánizs

dill 2826180 1920

kapor 

 A tápláléknövények közül a magas keserűanyag tartalmú növények szintén javítják az emésztést, mint például az articsóka vagy a grapefruit. Az édesköménynek pedig a szélhajtó hatása az említésre méltó. 

artichoke 1141842 1920

articsóka

fennel 1614693 1920

édeskömény

A gyógynövények közül például a katáng, kamilla, cickafark, benedekfű, borsmenta, fodormenta az emésztést is segítik. Teájuk elkészítésének szabályai: ha gyógynövények keverékét használjunk, akkor 1 evőkanálnyi mennyiséget, ha csak egy-egy gyógynövényt használunk, akkor 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl forrásból levett, tiszta eredetű vízzel leforrázunk, lehetőség szerint üveg vagy porcelán edényben, lefedve 10 percig áztatjuk, leszűrjük, és az emésztés javítására használt gyógyteák esetében édesítés nélkül fogyasztjuk őket.

herbal tea 1410565 1920

 gyógynövény tea

 A gyógynövény készítmények közül kiemelném a Svédkeserűt, de az Unicum és a Jagermeister is remek hatással van az emésztésünkre!

svedkeseru

 

Gyógyvizeink közül a Parádi kénes gyógyvizet ajánlom, melynek oldott ásványianyag-tartalma: 4445 mg/l. Alkalmazási területe: elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet - igen hatásos gyógymódja, de epebántalmak tekintetében is hatásos orvosság. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatása attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik-e. Két órával étkezés előtt fogyasztva csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt elfogyasztva azonban fokozza. Ajánlott mennyiség  1-2 dl alkalmanként. Kiadós, bőséges étkezések után a Parádi kénes gyógyvíz nemcsak elősegíti az emésztést, hanem a gyomor- és bélmozgás fokozása által a túlterhelés okozta sok kellemetlen tünetet (puffadás, gyomortáji nyomás, rossz közérzet) is gyorsan enyhíti, ha étkezés után 2‑3 dl mennyiséget elfogyasztunk belőle.

paradikenesgyogyviz

Fontos! Visszatérő vagy krónikus emésztési panaszok esetén nagyon fontos a szakorvosi konzultáció, és annak felderítése, hogy a tünetek mögött áll-e bármilyen szervi megbetegedés.

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

 

0
Természetes édesítés
Lazíts, ha bírsz! - avagy a feszültségoldásról
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 29. péntek
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha kép