duci1 1117400 69482085A „The Daily Telegraph” 2014. december 26-i címlapján olvastam, hogy összehasonlítva 26 ország adatait az Európai Unióban, csak Magyarország előzi meg Nagy-Britanniát az elhízottak arányát tekintve. A 15 éves kor feletti magyar lakosság 28,5%-a túlsúlyos, és ezzel az előkelő 1. helyezést érjük el az EU-ban. Az EU átlag 16,7%, és 6 országban - Olaszország, Bulgária, Svédország, Hollandia, Ausztria, Románia – még a magyar átlag felét sem éri el az elhízottak száma, sőt, Romániában mindösszesen 7,9% ez a szám. (Az adatok az OECD statisztikai felméréséből származnak.)

 

 

Elhízás és diéta

Egy fontos dolog, amit rögtön az elején tisztázni szeretnék: az elhízásra betegségként tekintek, és nem pedig embereket szeretnék azzal sértegetni, hogy ugyan miért nem fogynak már le. Olyan betegségnek tekintem, mely okozója nagyon sok más betegségnek is. Ugyanakkor az elhízást más, kezeletlen betegségek következményének is tekintem. Saját élettani állapotomból kiindulva például mind a pajzsmirigy alulműködés, mind az inzulin rezisztencia oka lehet(ne) az elhízásnak. De megfelelő életvitellel, és szakorvosi ellátással egyensúlyban tarthatjuk a szervezetünket. Azt kell megtanulni, hogy hogyan. Ironikusan azt is megjegyezném, hogy ha az agyad nem működik rendben, és igénytelen vagy a saját testeddel szemben, akkor ez az élettani állapot is kezelésre szorul!

Nem vagyunk egyformák, nem működik egyformán a szervezetünk, ezért teljesen logikátlan olyan diétákat követni, melyek mindenkinek egyformán „megváltást” ígérnek. Ne diétázz! (A diéta szó jelentése egyébként is más, mint amilyen értelemben azt használják. A diéta görög eredetű szó, és szabályozott életmódot jelent.) Az időről időre felkapott új és még újabb diéták felelőtlenül azt ígérik az embereknek, hogy követőik egyformán elérik az áhított célt. És meg is tartják azt hosszútávon??? Hogy lenne ez lehetséges, ha minden embernek más és más az élettani állapota, és bár vannak hasonló állapotok, és mindenki számára egyformán érvényes szabályok is, a szervezetünk azonban nem működik egyformán. Vagy mi a helyzet azokkal, akiknek nem a súlyvesztés, hanem a súlygyarapodás okoz nehézséget? Ők is ugyanúgy az egészség megőrzésére, elérésére törekednek!

 

Diéta helyett egy szabályozott életmódot és szabályozott táplálkozást kell elsajátítanod, melynek legfőbb célja az EGÉSZSÉGED megőrzése vagy visszaszerzése kell, hogy legyen!  A változtatás pedig egy életre kell, hogy szóljon! És igen, ehhez TANULNI és GONDOLKODNI kell, mert a Te egészséged kizárólag csak a Te felelősséged! Ne várd senki mástól, hogy helyetted óvja azt!

 

kover es ehezik pin

 

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Kérdésem arra vonatkozik, hogy az elhízás okozta a betegséget, vagy a betegség az elhízást? Vagy csak lusta vagy és igénytelen a saját tested jólétét illetően? Hol van ebben a Te felelősséged? Sajnos, azt kell mondanom, hogy 100%-ban a Te felelősséged észrevenni, ha valami nincs rendben. Ha valaki néhány hét, hónap leforgása alatt több kilót szed fel magára (vagy veszít), annak egyszerűen muszáj észrevenni, hogy valami nagyon nincs rendben, és cselekedni kell. Fontos azt is tudni, ha egy egészséges szervezetű ember nem ügyel a táplálkozására, és elkezd hízni, akkor a túlsúlynak köszönhetően az anyagcseréje előbb-utóbb biztosan károsodik, ami aztán a hízás folyamatát meghatványozza. Tehát, ha már csak egy kis túlsúlyod is van, azonnal tegyél ellene, hogy elkerüld a nagyobb bajt! A has tájéki zsírdepók kialakulása pedig különösen veszélyes, hiszen azt jelenti, hogy az ott található belső szervek tocsognak a zsírban! És azt is jelenti, hogy a cukoranyagcseréd garantáltan károsodott, a „legjobb” úton haladsz a 2-es típusú cukorbetegség felé.

 

Mit jelent az elhízás?

A testsúly önmagában nem egy megbízható mutatószám a test állapotának, energiaszintjének, közérzetének, fittségének a jellemzésére. Nem mutatja meg, hogy a testsúlyunk izomból vagy zsírból tevődik-e össze, vagy hogy milyen arányban. Azt sem mutatja meg, az az izomtömeg mennyire hajlékony azaz „használható”, vagy csak mereven „ül” a tulajdonosán kötegekben, de azt sem hol koncentrálódik a zsírszövet. (A zsírszövet súlya könnyebb, térfogata nagyobb. Az izomszövet súlya nehezebb, a térfogata kisebb. Ezért ha beindul a változás az egészséges irányba, előfordulhat, hogy valakinek az alakja centiméterekkel lesz karcsúbb, a testsúlya viszont alig változik.)

Akkor beszélünk elhízásról, ha a test zsírtartalma egy bizonyos százalékot meghalad. A férfiaknál ez azt jelenti, hogy ha a test zsírmennyisége a testtömeg kb. 20%-nál nagyobb, míg hölgyek esetében ez az arányszám kb. 25%-ban határozható meg. Az arányok az életkor változásával is tolódnak kissé, és hangsúlyozom, csak körülbelüli arányokat jelölnek. 

A testzsír százalék mérése

A testzsír százalék mérése elég bonyolult művelet, megfelelő szakember és felszereltség kell hozzá. Ma már nagyon sok fitnesz központban is nyújtanak ilyen szolgáltatást nem csak egészségügyi központokban. Egyik módszere pl. az Inbody mérés, melynek során a testrészeket külön mérik, 8 ponton érintkező elektródákat alkalmazva, majd a számítógép az adatokat a kor és a nem figyelmen kívül hagyásával értékeli.  Egy egyszerűbb, de kevésbé pontos módszer a test több pontjában megmért bőrredők (pl. derék, nyak, csípő, comb, mellkas) vastagságából számítással meghatározott érték. 

A testtömeg-index

A BMI – azaz a testtömeg-index – számítás irányadónak jó, de ez sem ad teljesen pontos képet. Ugyanis ha a zsírszövet egy bizonyos területre rakódik leginkább, leggyakrabban a has körüli területre, akkor a BMI lehet még akár normál érték is, mégis elhízásról beszélünk, annak is a legveszélyesebb formájáról. Ha a hasi körfogatod a köldök magasságában nagyobb, mint 80 cm hölgyek esetében, és 92 cm urak esetében, akkor már cselekedned kell. Vagy inkább előtte!

A testtömeg-indexet úgy számíthatjuk ki, ha a testsúlyt (kilogrammban mérve) elosztjuk a testmagasság méterben mért négyzetével. BMI = testtömeg (kilogramm) / magasság (méter) a második hatványon.

Érdekesség:

Az Oxfordi Egyetem matematikusai szerint a testtömeg-index a magasabb embereket szisztematikusan kövérebbnek, az alacsonyabbakat viszont soványabbnak mutatja. Az általuk javasolt új formula így hangzik: BMI = 1,3 x testtömeg (kilogramm) / magasság (méter) a 2,5-dik hatványon.

(A BMI-képlet hiányosságaira már megalkotója, Adolphe Quetelet is felhívta a figyelmet az 1840-es években.) A két képlet alapján kiszámolható, hogy 1,69 m az a magasság, amelyiknél a két képlet azonos BMI értéket ad.

A felnőttekre vonatkozó BMI táblázatokat sok helyen megtalálhatod. A testsúly és a testmagasság viszonylatában színes sávokkal jelölik a különböző testsúly osztályokat. Fontos, hogy a gyermekekre és az idősekre speciális táblázatokat kell alkalmazni.

 

Testtömeg-index  BMI (kg/m²)

Testsúlyosztályozás

   

< 16      

súlyos soványság

16 – 16,99

mérsékelt soványság

17 – 18,49

enyhe soványság

18,5 – 24,99

normális testsúly

25 – 29,99

túlsúlyos

30 – 34,99

I. fokú elhízás

35 – 39,99

II. fokú elhízás

≥ 40      

III. fokú (súlyos) elhízás

 

  

Az elhízás következményei

Miért káros a túl sok zsírszövet? Természetesen a szervezetünk egészséges élettani működéséhez elengedhetetlenül fontos a bizonyos mennyiségű zsírszövet. A felesleggel van a probléma, mert az például a következő problémákat okozhatja:

 

 

Micimacko dieta

  

Mi kell az egészséghez? 

1. Szabályozott táplálkozás, életvitelszerűen.

2. Rendszeres sportolás, életvitelszerűen.

3. Szabályozott életvitel (munka, alvás, stressz, kikapcsolódás, tanulás, stb.).

4. Holisztikus szemléletű szakorvosi segítség – amennyiben szükséges (elsősorban belgyógyász, endokrinológus az anyagcsere problémáknál).

5. Mentális felkészültség, és folyamatos önismeretei munka.

 

Az első három pontban tudok Neked közvetlenül is segíteni. Olvasd a blogomat, sorban jönnek a témák. Ha ennél konkrétabb segítségre van szükséged, akkor megtalálod a weboldalamon a kapcsolat menüpontban, hogyan kérhetsz időpontot személyes konzultációra, és ígérem megpróbálok helyet találni Neked. Azt azért tudd, hogy csak olyan páciensekkel foglalkozom, akik igazán elkötelezettek a változtatás mellett. Az utolsó két pontban a probléma jellegétől függően szívesen adok útmutatást, hogy merre indulj.

 

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem. A jobb felső sarokban tudsz regisztrálni, majd a „feliratkozás a blogra” gomb megnyomásával a jövőben e-mailben is kaphatsz értesítést az új bejegyzésekről.

Önmagad nagyszerűbb kiadása 2015-ben?