Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/airmid/public_html/components/com_easyblog/views/entry/view.amp.php on line 283
Szilvás-barackos linzer gluténmentesen
By MacPherson Éva on 2018. július 25. szerda
Category: Táplálkozás

Szilvás-barackos linzer gluténmentesen

Egy kedves barátnőm édesapjától kaptam még nagyon régen egy almás pite receptet, linzer tésztával. Kicsit átalakítottam, hogy kevesebb szénhidrát legyen benne, az is főként lassan felszívódó, elkerültem a cukrot, és mivel zab és mandula liszttel készült, így gluténmentessé is tettem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokkal nehezebb így a tésztával bánni, mint a finom búzalisztes változatban. Találékonynak kell lenni.

Hozzávalók a tésztához

220 gramm teljes kiőrlésű zabliszt, + még egy kicsi a nyújtódeszka meghintéséhez
200 gramm mandulaliszt
60 gramm tejföl
250 gramm puha vaj
2 tojás sárgája (a fehérjével pedig a végén kentem le a tetejét)
10 gramm stevia-inulin keverék
1 foszfátmentes sütőpor
 

Hozzávalók a töltelékhez

600 gramm felszeletelt szilva és sárgabarack vegyesen
5 gramm stevia-inulin keverék
1 teáskanál fahéj
 

 

Elkészítés

A lisztet elkevertem a sütőporral, majd elmorzsoltam a puha vajjal. Ez a linzer tészta lelke. Aztán hozzáadtam a tojássárgákat, meg a stevia-inulin port, és a tejfölt. Ez a tészta nagyon lágy, és a hiányzó sikér tartalom miatt nem is olyan rugalmas, mint a finom búzalisztes változat, például kinyújtani sem lehet. Utólag azon gondolkoztam, hogy legközelebb teszek hozzá egy kis utifűmaghéjat, az javíthat még az állagán. 2 félre osztottam, becsavartam műanyag fóliába, és betettem a hűtőbe pihenni egy fél órára. 
 
A továbbiakban sodrófa helyett a kezemmel dolgoztam. A tészta egyik részével kibéleltem egy tepsit (30 cm x 23 cm), úgy hogy a kezemmel nyomkodtam bele. A kimagozott gyümölcsöket összekevertem a stevia-inulin keverékkel meg a fahéjjal, a tésztára terítettem. Utána következett a nehezebb mutatvány: a tészta másik feléből pici darabkákat nyomkodtam a gyümölcsök tetejére, úgy hogy morzsás benyomást keltsenek. Mint egy kis borzaska. Végül lekentem a tojásfehérjével.
 
Végül légkeveréses sütőben 200 fokon 30 perc alatt sütöttem meg.
 

 

A szénhidrát tartalom kiszámítása

 
220 gramm teljes kiőrlésű zabliszt - 100/73 - 161 gramm
200 gramm mandulaliszt - 100/4 - 8 gramm
300 gramm sárgabarack - 100/9 - 27 gramm
300 gramm szilva - 100/10 - 30 gramm
 
Mindösszesen 226 gramm szénhidrát.
A süteményt 12 szeletre végtam fel, így szeletenként 18.8 gramm szénhidrát volt benne, ami pont egy köztes étkezésnek megfelelő mennyiség. 
 
 
Jó étvágyat!
 

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Leave Comments