Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/airmid/public_html/components/com_easyblog/views/entry/view.amp.php on line 283
(Farsangi) túrófánk kevés szénhidráttal
By MacPherson Éva on 2017. február 15. szerda
Category: Táplálkozás

(Farsangi) túrófánk kevés szénhidráttal

Napok óta azon töprengek, hogyan ehetnék én is fánkot. Még soha nem sütöttem, nekem valót venni viszont nem egyszerű. Volt egy halvány próbálkozásom egy vegán étteremben, de a gyümölcscukor - fehér tönkölyliszt kombinációhoz nem fűlött a fogam. Ráadásul ma reggel óta a barátnőim is a fánk evéssel húztak a cseten. Nekem meg csak folyt a nyálam. Amikor hazaértem, hirtelen felindulásból kirámoltam a spájzot, és mutatom, hogy mit sütöttem belőle.  

 

 

A hozzávalók

250 gramm krémes túró

3 egész tojás

1 rúd vanília magja kikaparva

1 fél citrom reszelt héja (vigyázz, hogy a citrom héja ne legyen kezelt!)

1 csapott evőkanál stevia-inulin por (szerintem ez kb. 3 evőkanál eritritnek felel meg)

50 gramm teljeskiőrlésű zabliszt

50 gramm mandulaliszt

14 gramm utifűmaghéj

kókuszzsír a sütéshez

Így készült

A túrót és az egész tojásokat az édesítővel krémesre kevertem, hozzáadtam a vaníliát, citromhéjat, majd sorban a liszteket és az utifűmaghéjat is. Ilyenkor még kicsit lágynak tűnhet a tészta, hagyni kell 15 percet pihenni. Ezalatt az utifűmaghéj megszívja magát, és kézzel is jól formázhatóvá válik a keverék. Pici mandarin nagyságú lapított golyókat formáztam belőle vizes kézzel. Azért nem nagyobbakat, hogy könnyen átsüljön a fánk közepe is. Kókuszzsírban sütöttem ki. Ehhez praktikus olyan edényt használnod, aminek nem ragad bele az aljába a túrós massza. Úgy gondolom, hogy sütőben is meg lehet sütni, zsiradék nélkül, ha sütőpapírra teszed a fánkocskákat.

 

A szénhidráttartalom kiszámítása

A túróra, tojásra, vaníliára, citromhéjra, utifűmaghéjra és az édesítőre nem számoltam szénhidrát tartalmat.

Az 50 gramm tk. zabliszt 36 gramm CH, az 50 gramm mandulaliszt 2 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez összesen 38 gramm, és 12 fánk lett belőle. Azaz fánkonként 3,16 gramm szénhidrát.

Rögtön javasolnám is, hogy legalább 2 adagot készíts belőle egyszerre, mert a fánkoknak kihűlni nem nagyon maradt ideje nálunk. Jó étvágyat!

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az Airmid nyomában Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Related Posts

Leave Comments