Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/airmid/public_html/components/com_easyblog/views/entry/view.amp.php on line 283
Emésztést javító növények és gyógyvizek
By MacPherson Éva on 2014. december 17. szerda
Category: Fitoterápia

Emésztést javító növények és gyógyvizek

Írd fel a bevásárlólistádra! Karácsonykor még jól jöhetnek az emésztést javító gyógynövények és gyógyvizek. Bár nem cél, hogy az ünnepek alatt degeszre együk magunkat - nálunk legalább is biztosan nem -, de ha a következő fűszernövényeket belecsempészed a menübe, nem csak evés közben látsz majd mosolygós arcokat, hanem utána is. A délutáni teázáshoz a bejgli mellé pedig szintén találsz néhány ötletet.

Minden fűszernövény javítja az emésztést, ezért ételeink elkészítésénél használjuk őket bátran, és főként változatosan. A leghatásosabb fűszernövények: kardamom, rozmaring, szurokfű, gyömbér, ánizs, kömény, kapor.

kardamom

ánizs

kapor 

 A tápláléknövények közül a magas keserűanyag tartalmú növények szintén javítják az emésztést, mint például az articsóka vagy a grapefruit. Az édesköménynek pedig a szélhajtó hatása az említésre méltó. 

articsóka

édeskömény

A gyógynövények közül például a katáng, kamilla, cickafark, benedekfű, borsmenta, fodormenta az emésztést is segítik. Teájuk elkészítésének szabályai: ha gyógynövények keverékét használjunk, akkor 1 evőkanálnyi mennyiséget, ha csak egy-egy gyógynövényt használunk, akkor 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl forrásból levett, tiszta eredetű vízzel leforrázunk, lehetőség szerint üveg vagy porcelán edényben, lefedve 10 percig áztatjuk, leszűrjük, és az emésztés javítására használt gyógyteák esetében édesítés nélkül fogyasztjuk őket.

 gyógynövény tea

 A gyógynövény készítmények közül kiemelném a Svédkeserűt, de az Unicum és a Jagermeister is remek hatással van az emésztésünkre!

Gyógyvizeink közül a Parádi kénes gyógyvizet ajánlom, melynek oldott ásványianyag-tartalma: 4445 mg/l. Alkalmazási területe: elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet - igen hatásos gyógymódja, de epebántalmak tekintetében is hatásos orvosság. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatása attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik-e. Két órával étkezés előtt fogyasztva csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt elfogyasztva azonban fokozza. Ajánlott mennyiség  1-2 dl alkalmanként. Kiadós, bőséges étkezések után a Parádi kénes gyógyvíz nemcsak elősegíti az emésztést, hanem a gyomor- és bélmozgás fokozása által a túlterhelés okozta sok kellemetlen tünetet (puffadás, gyomortáji nyomás, rossz közérzet) is gyorsan enyhíti, ha étkezés után 2‑3 dl mennyiséget elfogyasztunk belőle.

Fontos! Visszatérő vagy krónikus emésztési panaszok esetén nagyon fontos a szakorvosi konzultáció, és annak felderítése, hogy a tünetek mögött áll-e bármilyen szervi megbetegedés.

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook és Instagram oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Leave Comments