water

Sok szó esik az elegendő folyadékfogyasztásról, főként kánikula idején. De mit igyunk?

Milyen minőségi elvárások vannak a szervezet számára megfelelő folyadékkal szemben?  Egy felnőtt férfi test tömegének közel 60%-a víz, a női test tömegének 50%- a (a magasabb testzsír-százalék miatt), a csecsemőknél pedig ez az arány eléri a 70%-ot. Egyértelmű választásnak tűnik, hogy vizet kell inni.

 

 

A megfelelő minőségű folyadék

 nem szénsavas, nem tartalmaz mesterséges anyagokat, színezéket, tartósítószert, ízesítőt, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert. A szénsavas ital puffadtságot, telítettséget okoz, gátolja a hatékony emésztést és felszívódást, elgázosítja a beleket, gátolja az immunrendszer hatékony működését. A nem megfelelő ital felesleges és üres kalóriákat hordoz, feleslegesen terheli a szervezetet, hizlal. Az napi folyadékigény egyénenként eltérő: kb. 1,5 l – 3 l, de ez természetesen függ az éghajlattól, időjárástól fizikai aktivitástól, élettani állapottól, életkortól is.

 

Mit igyunk?

 A szénsavmentes ásványvizek fogyasztásánál ügyelj arra, hogy az összes oldott ásványi anyag tartalma ne legyen több 500-600 mg/liternél. Vannak érvek pro és kontra a (tisztított) csapvíz - palackozott víz témában. Nekem ezek közül a két legfontosabb szempont, hogy az általam elfogyasztott víz mentes legyen a hormonális szennyeződésektől, és a tároló palackból se kerüljön egészségre ártalmas anyag a vízbe.

A gyógyteák vagy a zöldtea fogyasztása is nagyon jó választás. A frissen facsart gyümölcslevek, zöldséglevek fogyasztása pedig különösen fontos (vitamin, ásványi anyag, élő enzimek vannak benne kb. 20 percig). Ugyanakkor fontos tudni, hogy     1 dl 100%-os gyümölcslé kb. 10 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és kb. 85-90 kcal-t !!!

 

Az érdekesség kedvéért pedig szeretnék bemutatni néhány igazán különleges vizet, amelyeket egy kedves barátom, a Borsuttogó weboldalán találtam.

 

Berg jéghegyvíz 

Jéghegyekből nyert víz, mely egyedülállóan lágy, rendkívül alacsony ásványi anyag tartalommal. Ennek a víznek az utazása több mint 15.000 évvel ezelőtt kezdődött a Nyugat-Grönland-i ősi gleccserektől.  Elszigeteltsége a víz forrását az ember által teljesen megközelíthetetlenné tette. Csak akkor lehet "betakarítani" jéghegyek formájában, amikor masszív jégdarabként letörik az óceánba. A "betakarított" jéghegyeket szigorú minőségi előírások mellett megolvasztják és palackozzák annak érdekében, hogy megőrizzék a víz természetes tulajdonságait. Az észak-atlanti hosszú tél és a zord körülmények miatt a termelés korlátozott. A jéghegyek betakarítása veszélyes feladat. Nagyon instabilak, másodpercek alatt átfordulhatnak. Mindez igazán különleges élménnyé teszi a jéghegy víz fogyasztását.

1433845389 1295 berg glass bottle

 

VEEN forrásvíz 

A VEEN víz Észak-Finnország Konisaajo területén található forrásvízből származik.  Az 1950-es években egy olyan területen  akadtak a szabadon folyó forrásra, amely az egyik legkevésbé lakott Európában. A víz palackozása közvetlenül a forrásnál történik, 3-4 fokos hőmérsékletnél.

Minden palackozott VEEN víz csak a forrásvíz természetes ásványi anyagait tartalmazza.

1433844650 1706 veen ever

FIJI forrásvíz

A Fiji ásványvíz forrása egy artézi víztároló, amely 1500 mérföldre van a legközelebbi lakott kontinenstől. Ez a távolság biztosítja, hogy a víz tisztább és egészségesebb legyen, mint a legtöbb palackozott víz, mert forrása távol van a környezet szennyeződéseitől, és az iparosodott területektől.

A Fiji Water-t Viti Levu szigetén palackozzák, közvetlenül a forrásnál. Az ikonikus négyzet alakú palackba kerülő víz akkor érintkezik a levegővel először, amikor lecsavarjuk a kupakot. Jótékony hatása van a haj, a bőr, a köröm, és a csontok egészségére. Egy 2005-ben készült American Society for Clinical Nutrition tanulmány megállapítja, hogy a szilíciumban gazdag víz fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is.

1433844990 2974 fiji1

 

 

Kellemes hűsölést kívánok!

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem.

Köszönöm.