fotó 1

 Még soha életemben nem készítettem tiramisut, pedig imádom. Most valahogy mégis ihletet kaptam, hogy lefordítsam barátságosra. Elolvastam jónéhány receptet a neten, majd mentem a saját fejem után, - mint általában mindenben :) 

 

 

 

A Barátságos Tiramisu attól barátságos, hogy édesség mivoltának ellenére mégis barátságosan viszonyul az egészségünkhöz. Nincs benne cukor vagy más finomított szénhidrát, összességében kevés szénhidrátot tartalmaz, koffeinmentes. Kihagytam belőle a rumot is (sajnos), mert gyermekbarát édességnek szántam, a rumaromával szemben viszont ellenérzéseim vannak. De ha felnőtt bulira készül, ki ne hagyjátok belőle!

 

Így készült

Főztem 4 dl koffeinmentes kávét 4 teáskanál Nescafé felhasználásával, majd lehűtöttem.

300 gramm cukormentes, szénhidrát csökkentett babapiskótát használtam fel. Lehetne teljes kiőrlésű babapiskótával is készíteni, csak annak valamivel magasabb a szénhidrát tartalma, és valószínűleg tartalmaz valamennyi cukrot is, de ez nagyon ritkán fogyasztva a „még belefér” kategória. Egyébként babapiskótát készíthetsz Te magad is otthon, cukor helyett pl. eritrittel, és mondjuk maglisztek felhasználásával, így garantáltan alacsony szénhidráttartalmú babapiskótád lesz, ami ráadásul még nagyon lassan is szívódik fel a szervezetben. A hagyományos babapiskótát felejtsd el! A szénhidrátok csoportosításáról pedig itt olvashatsz bővebben: http://airmid.hu/blog/entry/taplalkozas/cukrom-cukrom-mondd-meg-nekem-1.html

A babapiskótákat beleforgattam a kávéba, és üvegtálba helyeztem.

 

fotó 1 3

 

A krémhez 300 gramm mascarponét kevertem ki 2 dl felvert tejszínnel, 4 tojás sárgájával, 4 tojás kemény habbá vert fehérjével, és 5 evőkanál eritrittel (ízlés szerint lehet ennél kicsivel többet is adni hozzá).  Az eritritről itt olvashatsz bővebben: http://airmid.hu/blog/entry/taplalkozas/termeszetes-edesites.html.  A sorrend a következő az összeállításnál: felverjük a tojásfehérjét, leöblítjük a habverőt, felverjük a tejszínt, leöblítjük a habverőt, kikeverjük a tojássárgáját az eritrittel, a habverő pedig mehet a mosogatóba. A mascarponéhoz hozzákeverjük a tojássárgája masszát, fakanállal összeforgatjuk, majd a tejszínhabot, összeforgatjuk, majd a tojásfehérje habot, és nagyon óvatosan összeforgatjuk. Na ezért hasznos, ha az ember lánya ifjú korában cukrászatot is tanult.

Az üvegtálban egy réteg babapiskótát egy réteg krém követ, majd még egy-egy réteg, és mehet a hűtőbe pihenni. Klasszikusan egy éjszakára, de ugye azt senki nem képzeli, hogy a családom ezt az időt kivárta. Mi a szombat délelőtt összeállított tiramisut szombat délután jól megettük. Tálalás előtt szórtam meg natúr kakaóporral.

 

fotó 2 1

 

 

 

 

 

 

 Az ellenjavallatok

Sajnos ennek a csodának is vannak ellenjavallatai. A nyers tojás miatt kismamáknak és szoptató édesanyáknak nem ajánlom, illetve kicsi gyermekeknek sem. A tojással kapcsolatban egyébként is legyél elővigyázatos, találd meg a módját, hogy kapirgálós tyúk friss tojása kerüljön csak a konyhádba. Ha valaki túlsúlytól szeretne megszabadulni, tudnia kell, hogy bár a Barátságos Tiramisu szénhidrát tartalma nagyon alacsony, kalóriát viszont tartalmaz bőven, ezért csak ebéd után, vagy a kora délutáni uzsonnához egyél belőle egy kis adaggal, aztán nyomás edzeni! 

 

fotó 3 2

 

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem!

A „feliratkozás a blogra” gomb megnyomásával a jövőben e-mailben is kaphatsz értesítést az új bejegyzésekről.