IMG_9230

Ebben a sütiben mégsem az a lényeg, hogy cukor-, és gluténmentes. Nekem legalább annyira fontos, hogy kizárólag természetes, minőségi alapanyagok felhasználásával értem el, hogy szeletenként 6 gramm szénhidrátot tartalmaz. És semmi „műanyag“. A recept végén pedig leírtam, hogy miért jó inulinnal és steviával édesíteni.

 

Hozzávalók

3 evőkanál kókusz liszt (30 gr)

3 evőkanál mandula liszt (35 gr)

6 tojás

100 gr vaj

1 evőkanál stevia-inulin por (helyettesíthető más édesítővel)

2 evőkanál útifűmaghéj

200 gr megtisztított füge

50 gr dió durvára törve

IMG 9217

Elkészítés

A tojások sárgáját kikevertem az édesítővel és az olvasztott vajjal, a tojások fehérjét pedig felvertem habbá. Összekevertem őket, majd óvatosan, nehogy a hab összetörjön,  hozzáadtam a mandula lisztet és a kókusz lisztet, valamint az útifűmaghéjat. 21 centiméter átmérőjű, kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába öntöttem, és a tetejére raktam a felszeletelt hámozott fügét, és a durvára tört diót. Egy kicsit bele is nyomkodtam őket a tésztába. Légkeveréses sütőben 200 fokon sütöttem 10 percig, majd 180 fokon további 20 percig, a végén alufóliával letakarva a tetejét, hogy ne égjen meg. Kihűlés után vágtam fel 8 szeletre.

IMG 9226

A szénhidrát tartalom kiszámítása

30 gr kókusz liszt (100/21) - 6,3 gr

35 gr mandula liszt (100/4) - 1,4 gr

200 gr füge (100/19) - 38 gr

összesen: 45,7 gr

szeletenként: 5,7 gr

A többi összetevőre az IR diétában nem számolunk szénhidrát tartalmat.

IMG 9240

Egy ideje már stevia-inulin port (Holland&Barett) használok az édesítéshez, pontosabban a sütéshez, mert mást nem szoktam édesíteni. Az alábbiakban elolvashatod milyen előnyökkel bír ez a két, teljesen természetes édesítő amellett, hogy 0 a szénhidrát tartalma.

Inulin (csicsóka szirup)

Az inulin az összetett szénhidrátok közé tartozó polifruktozán, tehát fruktóz láncból álló vegyület. Korábban úgy gondolták, hogy az emésztőrendszerben glükózra és fruktózra bomlik és felszívódik. Újabb kutatási eredmények szerint azonban az inulin egyáltalán nem szívódik fel a szervezetben (tehát élelmi rost), hanem fermentálódik, és a bélbaktériumoknak tápanyagul szolgál. Emellett számos kedvező hatása van még: gátolja a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, csökkenti a vér koleszterin szintjét, erősíti az immunrendszert, és javítja a vitamin szintézist (egyes vitaminok a bélben képződnek: pantoténsav, biotin, folsav, B12 vitamin).

A csicsóka 15-20%-ban tartalmaz szénhidrátot, elsősorban polifruktozánt, és a belőle készült csicsóka sűrítmény kiváló édesítőszer. Boltban vásárolva meglehetősen drága, de házilag is elkészíthető. Miután fel nem szívódó szénhidrátról van szó, így szénhidrát tartalmával nem kell számolnunk. A csicsóka nagyon értékes növény, sokféle ásványi anyagot is tartalmaz, sokoldalú a fitoterápiás felhasználása.

Forrás: Kökény Mária – Varsányi Péter: Gondolatok az inulinról a fitoterápia tanításának tükrében, Komplementer Medicina / 2009. 13.évf. 1.sz.

Stevia

Ezt az édesítőt először az 1900-as években vonták ki egy Közép-, és Dél-Amerikában őshonos növény, a jázminpakóca (Stevia rebaudiana Bertoni) leveléből, de gyógynövényként már évszázadok óta használták keserű orvosságok édesítésére az indiánok. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek tőle. Tartalmaz valamennyi ásványi anyagot és vitamint is. A hőkezeléssel szemben stabil. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz érezhető, ez megnehezíti a sütéshez, főzéshez való felhasználását. A növény levelét felhasználva (közvetlenül az ételbe és italba tehető) nem érezhető a kesernyés utóíz, így praktikus cserepes konyhanövényként tartani otthon.  A stevia folyékony édesítő szénhidrát tartalma 0, glikémiás indexe 0, inzulin indexe 0, ugyanez igaz a stevia édesítő tablettára. Gombaölő hatása miatt jól használható a candida ellenes diétában.  Szabályozza a vércukor és az inzulin szintet. Ez azt jelenti, hogy magas vércukor szintnél kimutatható a vércukorszintet csökkentő hatása, azonban a normál vércukorszintet nem csökkenti tovább.

A természetes-, és mesterséges édesítők, valamint a cukoralkoholok bemutatásáról ITT írtam korábban.

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!