FullSizeRender-5

Véleményem szerint a sportnak az egészség megőrzését kell támogatnia. Legalább amatőr szinten mindenképp! A pulzuskontroll pedig ebben is segít. Eszköz a teljesítmény hatékonyabb fejlesztéséhez is, de ami nekem ennél is fontosabb, hogy biztonságossá teszi a sportolást egészségügyi kihívások mellett is. Szándékosan nem akarom a betegség szót használni.

Tavaly év végén „edzőtáboroztunk” a férjem családjánál Angliában, és 10 nap kemény edzés után úgy éreztem, hogy jó-jó, kicsit látszik, hogy izmosabb vagyok, de a hasi zsírpárnák – melyek az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműködés miatt szeretnének épülni rajtam – mégsem úgy viselkednek, ahogy az ilyen intenzív sport mellett  elvárható lenne. Rájöttem, hogy túl magasan lehetett a pulzusom futás közben, és így jórészt nem a zsírégető tartományban futottam. Ráadásul a teljesítményemben sem éreztem igazán a fejlődést.

Erről az edzőtáborról itt olvashatsz bővebben: Edzés anyagcsere betegséggel

Ekkor kezdődött ismeretségem a pulzuskontrollal. Figyeltem az edzéseket, és kezdtem nem érteni, hogy miért ilyen magas a pulzusom. Aztán rájöttem, hogy a pajzsmirigy alulműködésemre szedett gyógyszerem dózisa vált magassá, mivel Hashimoto ingadozik, és amikor jól vagyok, kisebb adagban is elég a gyógyszer. Az indokolatlanul magas dózisnak mellékhatása, hogy a szívet megterheli, és megemelkedik a pulzusszám. Emiatt tavasszal a Vivicittán is pulzuskontrollal futottam.

Erről itt olvashatsz bővebben: Vivicittá 10 km futás pulzuskontrollal

FullSizeRender 4

A kezelőorvosommal egyeztetve csökkentettem a gyógyszer adagot, és a biztonság kedvéért elmentem egy teljes kardiológiai kivizsgálásra, hogy lássam, nem történt semmilyen károsodás. 3 délelőttön át vizsgáltak a GOKI-ban, aztán páros lábbal rúgtak ki, szerencsére. Így már tudtam, hogy nyugodtan terhelhetem szívemet.

IMG 7651

A félmaratoni felkészülés megkezdése előtt pedig az Ensport-nál is jártam, ahol teljes futó teljesítménydiagnosztikán vettem részt. Ennek eredményeként sikerült pontosan meghatározni a pulzustartományaimat, és az eredményekből egyértelműen látszódtak a fejlesztendő területek is. Így kezdtük meg a közös munkát júniusban a futóedzőmmel.

FullSizeRender 3

 

A mai menüm

Napi 180 -200 gramm szénhidrátot eszem (CH-ként jelölöm ezután) + ha az edzésnek van extra CH igénye 

Reggeli: 2 weetabix kókusztejjel + zöldtea + iskolakezdési őrület 

Tízórai: frissen facsart grapefruitlé + zabkeksz sajttal 

Ebéd: rántotta füstölt lazaccal + teljeskiőrlésű zabpehelyzsemle + sárgadinnye 

Uzsonna: 2 gombóc eritrites fagyi – hamarosan kiderül tényleg az volt-e J 

Vacsora: gálavacsorára megyünk, büfé lesz, holnap beszámolok róla mit vadásztam

(ilyenkor mindig a lassú CH bevitele okozza a legfőbb gondot) 

Utóvacsora: natúr zabkeksz lesz (Nairn’s oatcakes)

A mai edzésem 

Pihenőnap volt, edzés helyett beszéltünk egy kicsit a versenytaktikáról. 

Regeneráció

- az elmúlt éjjel 6,5 órát aludtam, ami nagyon kevés, a futáshoz meg főleg

- reggel nyújtottam, hengereztem

- van egy kis mágnesterápiás gépem, amivel a talpamat és a vádlimat megkezeltem ma is

- akupresszúrás kezelést és kínai masszázst kaptam ma, és közben jól elaludtam (ezekre a kezelésekre elsősorban a hormonrendszerem finomhangolása miatt járok)

Holnap folytatás következik. 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "Airmid nyomában" Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod! 

Köszönöm, hogy velem tartottál!