IMG_8890

Verseny előtti utolsó nap. Ideális esetben egy nagy éjszakai alvás után felpolcolt lábakkal kellett volna lazulnom. Helyette kora reggel óta rendezvényt bonyolítottam. A glikogén raktárakat tölteni viszont így is lehet. Na nem spagettivel és pizzával! Elmondom miért.

Az elmúlt napokban részben átalakítottam a táplálkozásomat. Szerdáig a megszokottnál kicsivel kevesebb szénhidrátot ettem, mindezt jól elosztva, hogy a vércukorszintem stabil maradjon. Csütörtök óta pedig visszatértem a napi 180-200 gramm szénhidráthoz, és töltöm a glikogén raktárakat. Csak nem mindegy, hogy  milyen szénhidráttal!

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű CH-t eszel, vagy olyat, ami gyorsan szívódik fel (és ilyen a hagyományos pizza és spagetti), akkor persze megy be szénhidrát a glikogén raktárakba, csak közben épül a zsírszövet is. Ráadásul a hullámzó vércukorszint miatt hullámzik az inzulinszint is, és máris beindult a vércukor hullámvasút. Így a stabil, kiegyensúlyozott teljesítménynek lőttek. A túlzottan termelődő inzulin pedig feleslegben marad a vérben. Pedig ez az egyetlen hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Nekem nem azért kockás a hasam, mert olyan sokat edzek, hanem azért, mert úgy táplálkozom, hogy közben nem termelődik felesleges inzulin, kvázi nem épül a zsírszövet. Mindezt napi 180-200 gramm CH mellett. Viszont van energiám a futáshoz, ellentétben a „low carb” és „no carb” diétákkal.

Az elmúlt napokban egyre kevesebb húst ettem, tegnap és ma már semmit, csak minimális halat. A gabonák mellé viszont több nyers zöldséget. Remélve mindettől, hogy javítani tudok kicsit a tejsavképződés mértékén futás közben.

A koffeint és az alkoholt egy ideje kerülöm, helyette ma már 4 liter vizet ittam meg, ezzel szeretném biztosítani holnapra a megfelelő hidratáltságot. Az utolsó napokban megemeltem az étrendkiegészítők adagját is.

Kicsit macerás ilyenkor, hogy szinte 2 óránként eszem, és gasztronómiai csúcsokra sem igazán jutok fel, de szerencsére a rendezvény étel kínálatában szerepelt a „Mártogatós” nevű cég is, különféle mártogatós krémekkel, és friss zöldség rudakkal, jól kiegészítve a kis hűtőtáskámban magammal hozott füstölt lazacos és humuszos szendvicseimet.

A mai menüm

Reggeli: 2 weetabix kókusz tejjel és borsmenta teával

Tízórai 1:  lazacos szendvics, friss zöldségrudak különféle mártogatós krémekkel

Tízórai 2: Jókenyér teljeskiőrlésű diós párna + zöld tea

Ebéd: lazacos szendvics, friss zöldségrudak különféle mártogatós krémekkel,

Uzsonna: friss málna

Vacsora: húsleves zöldségekkel tészta nélkül, bulgurral töltött cukkini, friss zöldségrudak (gyökérzöldségek, melyekből lassú CH szívódik fel)

Utóvacsora: Nairn’s zabkeksz lesz 

A mai edzésem

Be kellett volna kapcsolnom a lépésszámlálót, hogy megmérjem hány kilométert gyalogoltam ma a rendezvényen. Egy laza átmozgató kocogással biztosan felért. A masszázs hengerem ide is jött velem, és kompressziós szárat viseltem a nadrágom alatt, hogy kíméljem a lábamat amennyire csak lehet.

Regeneráció

Holnap 32. Wizz Air Budapest Félmaraton.

Szurkoljatok légyszíves !!! 

rajtszam

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "Airmid nyomában" Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!