Turbózd fel az immunrendszered télre!

Vitathatatlanul elérkezett a téli időszak, hiába mutat még csak novembert a naptár. Ma reggel is csípősen friss időben futottam, délután fél 5-kor pedig már sötét van. Télen fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, immunrendszerünk legyengül, elfáradt. Ha szeretnéd elkerülni ezt, már most tegyél érte! Ahogyan a természet is nyugovóra tér, mi is bekuckózhatnánk magunkat télre egy kicsit: lassíts az életviteleden, és figyelj többet a belső munkára! Van ezen felül még jónéhány praktika. A következő bejegyzésekben természetes módszereket mutatok be, melyekkel a jól-létedért tehetsz. 

A megfelelő életritmus, az egészséges étrend, az elegendő alvás, a friss levegőn végzett mozgás, a sport segíti immunrendszerünk működését. Nézzük mit tud ehhez még hozzátenni az apiterápia és a fitoterápia! (Az apiterápia a méhek által gyűjtött és készített termékek összességét foglalja magába, míg a fitoterápia a gyógynövényekét.)                                                                                                   

canstockphoto0997244

Méz

A méz közel 70 féle gyógyhatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, kb. 80%-a szénhidrát és 18% körüli a víztartalma, a többi vitamin, ásványi anyag és egyéb jótékony vegyület. Kitűnő energiaforrás a szervezet számára. Gazdag az ásványi anyag tartalma, az ember véréből kimutatható 24 elem közül 22-t tartalmaz, de vitaminok is találhatók benne kisebb mennyiségben. A méz élő táplálék, a benne található enzimeknek köszönhetően, ez függ össze gyógyító erejével. Használd naponta, kisebb mennyiségben a gyorsan felszívódó szénhidráttartalma miatt, és soha ne tedd bele forró italba, mert elveszíti bioaktív hatását. 

Ellenjavallata: cukorbetegség, belső elválasztású mirigy túlműködés, allergia.         

bee 1393893 640x480

Propolisz

A propolisz védi a méhcsaládot a fertőzésekkel szemben, a méhek életük utolsó napjaiban gyűjtik a fákon képződő mézgás, gyantás anyagokból. Tudtad, hogy egy méhnek egy rakomány propolisz begyűjtése egy órányi munkájába kerül? Baktérium, vírus és gombaölő hatással rendelkezik, javítja a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő. Kapható tabletta, tinktúra, csepp, balzsam, krém formájában, vagy mézzel együtt. Fontos szabály! Először végezz érzékenységi tesztet, és ha nem okoz panaszt, akkor kezdheted meg a használatát, maximum 2 hetes kúra formájában. Gyermekeknél fokozott elővigyázatosság szükséges.

Ellenjavallata: allergia, szívbetegség, veseelégtelenség, sárgaság. 

Adaptogén gyógynövények

Az adaptogén gyógynövények segítik a szervezet alkalmazkodását a különböző megterhelő állapotokhoz, úgymint fizikai és lelki stressz, hideg, sugárzás, és a szervezetünk ellenálló képességét erősítik a téli időszakra.                                                                                                   

pin ginseng 

Ginseng

A ginseng az Ernyősvirágzatúak rendjébe és az Aráliafélék családjába, a Panax nemzetségbe tartozó növényeket jelöli. Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) elsősorban afrodiziákumként ismert, de fokozza a fizikai és szellemi erőnlétet is, erősíti az immunrendszert. Növeli az energiaszintet és az ellenálló képességet. Megelőzésként használd kúraszerűen a túlhajszoltság, kimerültség, kiégés elkerülésére, illetve olyan személyeknél is hatásos, akik folyamatosan sok stressznek vannak kitéve. Csak készítményeiben alkalmazd, max. 3 hónapig, majd 3 hónap szünet javasolt. Bevételének időpontjánál legyél körültekintő, álmatlanságot okozhat.

Ellenjavallata: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, terhesség, szoptatás, hatással van a vércukor szintre, ezért cukorbetegség esetén orvossal kell konzultálni használatáról. Kerüld el láz, megfázás vagy influenza esetén. Szedésével egyidejűleg nem javasolt egyéb koffein tartalmú szerek, italok fogyasztása.

Szibériai ginseng

A tajgagyökér, vagyis a szibériai ginseng (Eleutherococcus senticosus) bár szintén az Ernyősvirágzatúak rendjébe és az Aráliafélék családjába tartozik, viszont az Eleutherococcus nemzetség tagja, így tulajdonképpen nem is ginseng. Tonizáló, nyugtató és erősítő hatású, a kínaiak olyan esetekben alkalmazzák, amikor a ginsenget túlságosan stimuláló hatásúnak tartják. Segít az álmatlanság leküzdésében, fokozza a szellemi teljesítőképességet, erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, segíti a szervezet méregtelenítését, az ízületek mozgékonyságát. Segíti a relaxációt fáradtság, kimerültség, idegesség esetén, az éberség és a fizikális erőnlét megőrzését. Szintén csak kúraszerű alkalmazása hoz eredményt, 3 hónap használat után tarts 6 hónap szünetet az újbóli alkalmazása előtt.

Saját tapasztalat alapján nekem a panax ginseng túlságosan stimuláló hatású, ezért jobban kedvelem a szibériai ginsenget. Készítményben szoktam fogyasztani, amikor nehéz, megterhelő időszakra készülök rá, vagy betegség utáni felépüléshez. Személyes kedvencem  Dr. Chen Eleuthero ginseng royal jelly ampullái.

Ellenjavallata: várandós és szoptatós édesanyák, szívbetegség és magas vérnyomás, cukorbetegségnél pedig ügyelni kell a vércukorszintet befolyásoló hatására. A méhpempő miatt pedig hormonális túlműködés, daganatos betegségek, allergia vagy delírium esetén nem javasolt.                                      

group of echinacea 1526771 640x480

Echinacea

A bíborkasvirág készítményei (Echinacea purpurea), a grapefruit mag olaj, az ezüstkolloid oldat, a Béres cseppek, és még számos más immunerősítő készítmény ismert és hasznos is a téli időszakban. Véleményem szerint rendkívül fontos a C-vitamin és a D-vitamin napi szintű mesterséges pótlása is, nagyobb mennyiségben.

Ellenjavallata: allergia a fészkesvirágzatúakra

 

De a legfontosabb, hogy vigyázzunk a testünkre (lelkünkre is), mert csak egy van belőle, benne élünk, és meghálálja a törődést!

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is! A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az "airmid.hu” Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés, sport  témában.

A bejegyzésekre vonatkozó szerzői jogi nyilatkozatot a weboldal alján találod!

Köszönöm, hogy velem tartottál!