14540837611 0bdfccbeab b

Most szombaton előadást tartottam a PCOS Szívügy Alapítvány klubjában a „Természet titkairól nőknek” címmel. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) a közhiedelemmel ellentétben nem egy nőgyógyászati probléma, hanem egy anyagcsere betegség, melynek hátterében az inzulinrezisztencia áll. Az inzulinrezisztencia a szénhidrát anyagcsere betegsége, mely megfelelő életmód hiányában könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé alakulhat át. Az ottani idő rövidsége miatt most itt szeretném pótolni a beszélgetésből kimaradt, a kecskeruta gyógynövénnyel kapcsolatos információkat. Rögtön azzal is kezdeném, hogy a szénhidrát anyagcsere bármely gyógyszerrel kezelt zavara esetén csak a kezelőorvossal történt előzetes egyeztetés után szabad vércukorszintet csökkentő fitoterápiás készítményt alkalmazni!

 

 

Növényi antidiabetikum

Az orvosi kecskerutát szokták növényi antidiabetikumnak is nevezni.  A vércukorszint csökkentő hatását feltételezések szerint a glikogénszintézis serkentésével fejti ki. Megkönnyíti a szénhidrát felhasználását a szervezetben, és fokozza a zsíranyagcserét is.

A pillangósvirágúak családjába tartozó kecskeruta vízpartokon, áradásos helyeken élő növény. Szára 1 méter magasra is megnő, levelei tojásdad-lándzsásak, szálkás hegyűek. Virágai fürtösek, fehéreslila színűek, július-augusztusban nyílnak. A növény vékonyabb virágos-leveles hajtásait kell gyűjteni. A drog (Galagea herba) a következő hatóanyagokat tartalmazza: flavonoidok, cserzőanyagok, krómsók, lektinek, glikozidok, keserűanyagok, szaponinok.

A növény további hatóanyaga még egy galegin nevű alkaloid, ami egy guanidin származék. A ma már szintetikusan előállított guanidin-származékokat mint pl. a metformin, a szénhidrát anyagcsere zavarainál alkalmazzák orális antidiabetikumként. Vércukorszint csökkentő hatású, mivel a sejtek inzulin érzékenységét növeli. Bizonyos mértékig a kecskeruta növényben található krómsók is okozhatják az antidiabetikus működést.

 

A kecskeruta használata

A kecskeruta használata mindenképpen elővigyázatosságot igényel, és rendszeres vércukorszint ellenőrzést. Gyógyszeres kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert megnehezíti a gyógyszer pontos beállítását. Teakeverékben ajánlott a fogyasztása, nem pedig önálló teaként. A vércukorszint szabályozására a fitoterapeuta az egyéni jellemzők figyelembevételével 2-3 különféle teakeveréket szokott javasolni a páciensének, majd ezeket hetes váltásban ajánlja fogyasztani.

A vércukorszintre ható teakeverékek elkészítéséhez használt gyógynövényeket 2 fő csoportra osztjuk:

- az inulin tartalmúak a szénhidrátok felszívódását nyújtják el, mint például mezei katánggyökér, gyermekláncfű gyökér, örvénygyökér, csicsóka

- vércukorszintre hatnak: kecskeruta, kapor, babhéj, kukoricabajusz, feketeáfonya levél, lepkeszeg mag, görögszéna mag

A készen kapható diabetes teakeverékek általában nem a vércukorszintre hatnak közvetlenül, hanem a szénhidrátok felszívódását lassítják, és egyéb kedvező hatásokkal segítik elő az egyensúly megteremtését, vagy a diabetes szövődményeinek elkerülését. (pl. levendula, csalánlevél, galagonya, orbáncfű, citromfű)

 

Az orvosi kecskeruta további hatásai

A benne lévő fitohormonok serkentik a prolaktin hormon termelődését, ezáltal a tejelválasztást. Teája vizelethajtó és izzasztó hatású, segíti az emésztést is.

 

Ellenjavallatok

Szakszerű felhasználás mellett nincsenek mellékhatásai. Azonban ha a szénhidrát anyagcsere bármilyen problémája miatt valaki gyógyszert szed, a kecskeruta alkalmazása csak és kizárólag a kezelőorvossal történt előzetes egyeztetés után ajánlott. Orvosi felügyelet nélkül diabetes-re soha ne alkalmazd! Várandósság ideje alatt és kisgyermekeknél nem javasolt a használata. 

Felhasznált irodalom

Rápóti Jenő & Romvári Vilmos: Gyógyító növények, Medicina 1971

Ingrid és Péter Schönfelder: Gyógynövényhatározó, Holló és Társa Könyvkiadó

Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!Gabo Kiadó 2001

Fotó: Pinterest 

 

Ha hasznosnak találtad, amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal is, és legközelebb is tarts velem! A „feliratkozás a blogra” gomb megnyomásával a jövőben e-mailben is kaphatsz értesítést az új bejegyzésekről.