A terheléses vércukor vizsgálat – OGTT – helyes menete

 

Az inzulinrezisztenciát terheléses vércukor vizsgálattal (OGTT = oral glucose tolerance test) lehet kimutatni. De nagyon nem mindegy hogyan végzik el a vizsgálatot! Maga a vizsgálat bár fájdalommentes (leszámítva  a háromszori tűszúrást) mégis megterhelést jelent a szervezetnek, főleg ha a szénhidrát anyagcserében már amúgy is gubanc van. A hibásan, félig elvégzett vizsgálatok eredményei nem adnak teljes képet a szénhidrát anyagcsere állapotáról, viszont a tesztet sűrűn ismételni nem jó. 

 

 Az OGTT menete

A laborvizsgálatot éhgyomorra végzik, ez a 0. perc, az ekkor levett vérből néznek glükóz és inzulin értéket. Ezután 75 gr gyógyszertári kiszerelésű glükózt kell vízben feloldva meginni (=glükózterhelés). Nem, nem teszünk bele citromlevet! (A reggelivel, zsemlével végzett terheléses vizsgálatok diagnosztikai szempontból nem megfelelőek.) A vizsgálat további része így azt mutatja meg, hogy ennek a terhelésnek a hatására hogyan változik a glükóz és az inzulin szint a szervezetben. A következő vérvétel a 60. percben történik, majd a 120. percben. A háromszori vérvétel miatt nevezik hárompontos terheléses vérvizsgálatnak, és mindhárom alkalommal mind glükóz, mind inzulin szintet kell vizsgálni. (Bizonyos esetekben végeznek 4 pontos terhelést is, főként vékony testalkatú pácienseknél, ahol valószínűsíthető a korai inzulin csúcs, 30 percnél.)

 

A vizsgálatot sajnos sokszor hibásan végzik el, például egyáltalán nem mérnek inzulin szintet, vagy nem mérnek értékeket a 60. percnél. A vizsgálat kiértékeléséhez szükség van mind a 6 értékre, mert ebből rajzolódik ki egy glükóz görbe és egy inzulin görbe.

 

A terheléses vércukor vizsgálat eredményei

Az elemzéssel minden esetben fordulj inzulinrezisztencia kezelésében jártas szakemberhez, de néhány alap infot nem árt tudni az értékekkel kapcsolatban. Hangsúlyozom, ez csak néhány figyelemfelkeltő példa, minden esetben fordulj szakemberhez az elemzéssel!!!

 

 

asian 1294092 1280 

A vizsgálat törvényi szabályozása 

A rossz hír, hogy a jelenleg érvényes egészségügyi szabályozás nem teszi lehetővé a háziorvosok számára a terheléses vércukorvizsgálat kiírását. Csak belgyógyász-endokrinológus, vagy nőgyógyász szakorvos utalhat be a vizsgálatra. Vagy marad a magánlaborban elvégzett fizetős vizsgálat (7-15.000,- Ft között), melynek kiértékeléséhez ugyanúgy szakembert kell majd találni.  Ez már csak azért is érthetetlen számomra, mert a háziorvosok megfelelő továbbképzés segítségével már nagyon sok évvel a cukorbetegség kialakulása előtt kiszűrhetnék a betegeiknél, ha fennáll a veszély, és sokszor gyógyszeres kezelés nélkül, életmód változtatással elkerülhetővé válna a diabetes. Vagy ehhez azért túl nagy üzlet a diabetes? Remélem nincs igazam.

 

 

Ha tetszett amit most tőlem olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, és tarts velem legközelebb is!

A "Feliratkozás a blogra" gombbal értesítést kaphatsz e-mailben a jövőben megjelenő bejegyzésekről, az Airmid nyomában Facebook oldalamon pedig rendszeresen olvashatsz posztokat egészségmegőrzés témában.

Köszönöm, hogy velem tartottál!